Hever ubåten ved Fedje

Helga Pedersen har snudd.

HEVES: Helga Pedersen var ved Fedje i fjor. Nå har hun besluttet å heve ubåten. 
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
HEVES: Helga Pedersen var ved Fedje i fjor. Nå har hun besluttet å heve ubåten. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Fiskeriminister Helga Pedersen har besluttet at ubåten som ligger ved Fedje skal heves, melder bt.no.

Det har helt siden skipet ble oppdaget på 150 meters dyp i 2003 med drøyt 60 tonn kvikksølv om bord, har det vært strid om hvilken løsning som er den beste for å hindre at kvikksølvet i den havarerte tyske ubåten forurenser havet.Pedersen har tidligere varslet at ubåten ville dekkes til, ikke heves.- Vi har lagt avgjørende vekt på den utrygghetsfølelsen lokalbefolkningen har. Derfor har vi konkludert slik, fordi vi ønsker at Fedje-boerne skal være trygge, sier Pedersen til bt.no. I fjor høst la Kystverket fram sin rapport som konkluderte med at det beste alternativet var å dekke til ubåten.

Ubåten vil nå bli hevet, men det skjer først i 2010.Den vil bli hevet av et nederlandsk selskap som i sin tid hevet ubåten «Kursk», opplyser Helga Pedersen til TV 2.

- Forurensningsfaren er av en størrelse ulik noen annen i norsk historie, sa Kystverkets talskvinne Ane Eide Kjærås til Dagbladet.no i 2006. Bellona er svært tilfreds med regjeringens beslutning om å heve ubåtvraket utenfor Fedje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer