Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hevn er ikke å måtte gå igjennom to rettssaker og se min egen voldtekt på storskjerm

28-årig kvinne reagerer sterkt på å bli mistenkeliggjort av Julio Kopsengs forsvarer.

I RETTEN: Den 28-årige Oslo-kvinnen (t.h.) har anmeldt Julio Kopseng for å ha voldtatt henne i 2012. Her med sin bistandsadvokat Trine Rjukan under tingrettssaken i fjor høst. Foto: Sindre Granly Meldalen / Dagbladet
I RETTEN: Den 28-årige Oslo-kvinnen (t.h.) har anmeldt Julio Kopseng for å ha voldtatt henne i 2012. Her med sin bistandsadvokat Trine Rjukan under tingrettssaken i fjor høst. Foto: Sindre Granly Meldalen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg kan ikke snakke for de andre kvinnene, men hevn er ikke å gå igjennom to rettssaker hvor jeg har måttet sitte foran advokater, tolv jurymedlemmer og tre dommere og se min egen voldtekt på storskjerm. Det er ikke hevn, bare nok en ydmykelse.

Det sier en 28-årig Oslo-kvinne til Dagbladet. Hun er en av 17 fornærmede som Julio Kopseng (38) ifølge tiltalen har forgrepet seg på seksuelt, og reagerer kraftig på at den profilerte danserens forsvarere prøver å undergrave deres troverdighet under prosedyren i Borgarting lagmannsrett.

Ifølge tiltalen ble Oslo-kvinnen dopet ned og voldtatt av Kopseng på et hotell på Hønefoss høsten 2012, etter et show han hadde på et utested der. I lagmannsretten er et mobilopptak Kopseng selv skal ha tatt av det aktuelle samleiet, blitt vist to ganger.

I Oslo tingrett ble danseren frikjent for å ha voldtatt Oslo-kvinnen, men ble likevel dømt til å betale henne 150 000 kroner i oppreisning, fordi retten kom til at det er sannsynlig at hun faktisk ble voldtatt; beviskravet er svakere for et sivilt krav enn i en straffesak.

- Konspirasjon Kopseng nekter straffskyld og mener de fornærmede må ha rottet seg sammen mot ham - for en stor del som hevn fordi han ikke gjengjeldte deres følelser.

- De kan være brukt, men ikke nødvendigvis misbrukt. De kan med rette ha følt seg lurt og brukt; før det kom til sex, var det kanskje flørting og forelskelse, men når sexen kom, var det ofte hardhendt, og nytelsen hans sto i fokus. De fornærmede kan ha følt seg ydmyket, sa advokat Veum under prosedyren i dag.

TILTALT: Julio Kopseng (38) er tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på 17 kvinner. Her fra 2010, da han var aktuell med TV 2s «Norske talenter».
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT: Julio Kopseng (38) er tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på 17 kvinner. Her fra 2010, da han var aktuell med TV 2s «Norske talenter». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Den 28-årige kvinnen mener advokaten skyter seg selv i foten med en slik argumentasjon.

- Det er utrolig at han har gått fra å si at Kopseng ikke har hatt sex med noen av oss, til at han nå har hatt sex med oss, men at det har vært hardhendt, sier hun.

- Lang tid Veum satte under prosedyren spørsmålstegn ved at det i snitt har tatt 6,5 år fra det anmeldte overgrepet skal ha funnet sted, til anmeldelsen ble levert.

- Blir man voldtatt, vil jeg tro de fleste går til politiet eller voldtektsmottaket med en gang - slår alarm og får hjelp og omsorg. Hvorfor har ingen, med kanskje ett unntak, slått alarm med en gang? spurte advokaten retorisk.

- Jeg hadde ingen skader på kroppen som kunne bevise en voldtekt. Jeg husket bare bruddstykker av selve voldtekten grunnet medikamenter i alkoholen min. Hva skulle jeg fortelle til legene? Ikke minst, hvem kom til å tro meg uten skader? er 28-åringens svar.

Ble identifisert Veum finner det mistenkelig at mange anmeldelser kom etter at det høyreekstreme nettstedet Fyret.nu identifiserte Kopseng med navn og bilde i mai 2013. Han stiller seg også skeptisk til at kvinnene nå, årevis etterpå, husker overgrepene i detalj, og brukte en Dagblad-artikkel fra 2011 til å vise at langtidshukommelsen kan bli påvirket over tid, til og med slik at folk husker ting som ikke har skjedd.

- Vi er voksne kvinner. Vi dikter ikke opp falske minner fordi vi leser om en sak i media. Grunnen til at jeg kan huske hva jeg hadde på meg av klær og detaljer mange ellers ville glemt, er fordi den kvelden har gått - og fortsatt går - flere ganger, hver dag, i repeat i hodet mitt, sier 28-åringen.

PROSEDERER: Julio Kopsengs forsvarere holder sin prosedyre over to dager i Borgarting lagmannsrett. T.v. Djordje Borojevic, t.h. Johnny Veum. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PROSEDERER: Julio Kopsengs forsvarere holder sin prosedyre over to dager i Borgarting lagmannsrett. T.v. Djordje Borojevic, t.h. Johnny Veum. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Veum er også kritisk til at straffesaken mot klienten i hovedsak bygger på de fornærmedes forklaringer, og trekker fram mangelen på objektive vitner og tekniske bevis. Det gjør Oslo-kvinnen opprørt.

- Julio filmet voldtekten min i Hønefoss. Og kommenterte selv til en kompis han viste filmen til dagen etter: «Se, hun sover.» Men for Veum er det vel ikke nok bevis for voldtekt før Julio selv står i vitneboksen og sier han er en voldtektsmann.

- Gjør vår plikt Veum sier til Dagbladet at han har forståelse for at prosedyren vekker reaksjoner, men minner om hva som er hhv. aktoratet og forsvarets rolle i en straffesak.

- Påtalemyndigheten har plikt til å bevise anklagene, mens vår plikt er å påvise feil og mangler i aktors bevisførsel, slik at juryen får best mulig grunnlag for å avgjøre skyldspørsmålet, sier advokaten.

- De fornærmede reagerer sterkt på ting du sier om dem i retten.

- Det er dessverre slik det er. De som kommer med beskyldningene, må tåle å bli gått etter i sømmene for at dommeren og lagretten skal treffe mest mulig riktig avgjørelse. Gjør vi ikke det, kan avgjørelsen bli feil, sier Veum.

Han minner om at dette er en alvorlig sak, med store konsekvenser for Kopseng dersom han blir funnet skyldig.

- Man kan ikke bare komme og fremme anklager, og anta at da blir folk dømt. Man må tåle å bli stilt kritiske spørsmål, avslutter advokaten.

Kopseng ble i to separate tingrettssaker i fjor dømt til hhv. 15 og 12 års forvaring. Ankesakene kjøres som én i Borgarting lagmannsrett, og juryens kjennelse ventes en gang i neste uke. Aktoratet har varslet at de også nå ønsker forvaring for 38-åringen, som i 2013 ble rettskraftig dømt for to voldtekter.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram