- Hevn etter knivstikking

Med minst ett automatvåpen omringet de to våpendesperadoene bilen. En hoppet opp på panseret og pepret løs mot frontruta. Inne i bilen satt fem livredde ungdommer - tre ble alvorlig såret. Politiet har siktet to pakistanske brødre for drapsforsøket. En knivstikking tidligere på kvelden, hvor den yngste broren skal ha værtinvolvert, er et mulig motiv for skytedramaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skytedramaet ved Stovner T-banestasjon fredag kveld kl. 23.30 var bare millimetere fra å bli et trippeldrap.

Etter det Dagbladet kjenner til, har en av de drapssiktede 20-åringene i politiavhør forklart at hans bror, som også er drapssiktet, ble knivstukket tidligere på kvelden fredag.

De fem i bilen, som ble pepret med sju skudd, skal ha vært involvert.

Etter det Dagbladet får opplyst fikk politiet navnene på de to 20-åringene i løpet av etterforskingens første timer natt til i går. Det skjedde gjennom vitneavhør.

Advokat John Christian Elden er forsvarer for den ene av brødrene. I går kveld hadde han denne kommentaren til Dagbladet:

Nekter

- Min klient nekter for å ha skutt. Dette har ingenting med gjenger å gjøre.

Elden vil ikke gi ytterligere kommentarer.

Etter det Dagbladet erfarer forklarer den ene 20-åringen at han var på plassen utenfor Stovner T-banestasjon på det aktuelle tidspunktet, men han nekter også for å ha hørt skudd.

Dette betyr at denne 20-åringen, eldstebror, nekter straffskyld for forsøk på overlagt drap. Det gjør også broren, som altså skal ha blitt knivstukket, etter det Dagbladet erfarer.

Ifølge kriminalpolitiet ble begge 20-åringene avhørt i går kveld. Det er ventet at de flere ganger i løpet av helga vil bli hentet opp fra glattcellene i kjelleren på Politihuset - for nye avhør.

Ifølge politikilder vil begge 20-åringene bli framstilt for Oslo forhørsrett i morgen med begjæring om varetektsfengsling, trolig for fire uker.

- Vi vil be om lukkede dører av hensyn til faren for bevisforspillelse. Nettopp det blir også et av momentene for å be om varetekt, sier en politikilde til Dagbladet.

Det er viktig for kriminalpolitiet at opplysninger de to gir til etterforskerne ikke slipper ut, slik at vitner som ennå ikke er avhørt, eventuelt kan tilpasse sine forklaringer.

Fortsatt kritisk

  • En 19 år gammel mann av spansk opprinnelse ble truffet av fire skudd i brystet og buken. Han satt i forsetet på Volvoen da skuddene falt. Dagbladet fikk seint i går kveld opplyst at tilstanden hans fortsatt er livstruende.
  • En marokkansk 19-åring ble skutt to ganger i magen. Hans tilstand er alvorlig, men stabil.
  • En 22 år gammel mann av vietnamesisk opprinnelse ble skutt én gang i lysken. Tilstanden hans var i går kveld også alvorlig, men stabil.

Mellom 10 og 20 medlemmer av B-gjengen skal ha stukket fra Norge de siste dagene. Et sentralt medlem, som fremdeles er i Norge, sier til Dagbladet at de sentrale personene i B-gjengen ikke hadde noe med fredagens skyteepisode å gjøre.

- Ingen sentrale skikkelser i B-gjengen står bak dette. Du kan godt kalle dem «hangarounds», men de er ingen av våre brødre. Jeg kan bekrefte at enkelte personer i B-gjengen kjenner de to som nå er pågrepet og siktet for skytingen, sier han til Dagbladet.

Dagbladet kjenner til at flere miljøer nå mobiliserer. De vil ta hevn. Sentrale kilder i det marokkanske og vietnamesiske miljøene sier at det kan eksplodere i Oslos gater i løpet av kort tid.

- Denne gangen har de skutt en spanjol, en vietnameser og en marokkaner. I alle miljøene kreves det nå hevn, sier en sentral kilde.