- Hevn, gådighet og utroskap

Mandla Mandela i strupen på slektningene som angriper ham for flyttingen av gravene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MVEZO (Dagbladet): Nelson Mandelas barnebarn Mandla Mandela slår i dag kraftig tilbake mot alle som har gått i strupen på ham etter at han flyttet levningene etter Nelson Mandelas tre barn. En av gravene er Mandla Mandelas egen far.

Han startet dagens pressekonferanse med å si:

- De som nå angriper meg så hardt ønsker seg bare noen minutter i rampelyset på bekostning av meg.

Se video øverst i saken!

I går bestemte retten at levningene skulle flyttes tilbake til Qunu, der de lå før Mandla Mandela flyttet dem en natt i 2011. Bare minutter etter rettens beslutning var politi og helsemyndigheter på plass og brøt seg inn på den gigantiske eiendommen til Mandla Mandela for å grave opp levningene. Nå har han gitt opp rettsprosessen.

- Jeg vil ikke utfordre dette videre for det har ingen hensikt, men jeg er veldig skuffet over beslutningen i retten i går, sier han.

Hevn Han mener at hele prosessen for å flytte levningene fra hans hage er ren hevn for at han ikke vil være med resten av familien i et søksmål mot Nelson Mandela.

- Dette er de samme familiemedlemmene som trekker sin egen far og bestefar for retten få grunn av hans penger og rettigheter. Jeg har kjempet mot denne rettsprosessen og sagt at jeg ikke vil være en del av den. Nå tar de andre delene av familien hevn og går løs på en svak part som meg.

Foto: Torbjörn Selander / Dagbladet
Foto: Torbjörn Selander / Dagbladet Vis mer

Store deler av familien har startet en prosess for å vinne tilbake styringen over de fondene som har rettigheter til Nelson Mandelas kunst og royalty-inntekter. Her er det allerede rundt 18 millioner kroner og trolig betydelig større framtidige inntekter.

Splitt og hersk Særlig får tanten, Makaziwe Mandela, unngjelde. Hun blir nå betraktet som et familieoverhode og har gått i bresjen i anklagene og prosessen mot nevøen.

- Min bestefar er en forener og en forsoner, men alt det Makaziwe gjør er splitt og hersk, sier han.

Så går han løs på hvem som egentlig har rett til å kalle seg en Mandela og trekker fram familieforhold som ikke tidligere har vært diskutert offentlig.

- Mange her kaller seg Mandelaer, men det er ikke tilfelle for alle.

Uekte barn Det hagler med påstander om utroskap og uekte barn. Broren Ndaba Mandela er også en av de som har kjempet hardest for å få levningene flyttet tilbake.

- Når det gjelder min bror Ndaba, som sier at jeg er født utenfor ekteskap, så har jeg dette å si: Jeg vil ikke henge ut vårt skittentøy offentlig, men han vet veldig godt at vår far gjorde en gift kvinne gravid og at han er resultatet av dette. Han burde være svært forsiktig med sine skitne angrep.

- Og når det gjelder mine to andre brødre. Vi vet alle at de ikke er min fars barn. Jeg vil understreke at hvis dere vil undersøke dette står dette i fødselsattesten til ett av mine barn. Min bror gikk også hen og gjorde min kone gravid. Men dette har aldri blitt diskutert av den delen av familien som sier de er så opptatt av harmoni i familien.

Forsvarer flytting Når Dagbladet spør om hva Nelson Mandela har sagt til ham om hvor han ønsker å bli gravlagt, trekker han fram et tv-opptak med BBC.

- De laget en stor dokumentar om bestefar, og jeg var med ham ved graven til sin far og mor. Da sa han til meg: Det er her, ved siden av disse jeg ønsker å ligge når jeg dør.

En av levningene han har flyttet på er de av sin far Makgatho Mandela. Han sier at flyttingen av levningene skjedde i tråd med tradisjonelle skikker.

- Jeg forbeholder meg retten til å bestemme hvor min egen far skal være begravet, sier han.

Ofret seg Han viser til at det er han som har tatt på seg byrden ved å være høvding på landsbygda, mens resten av familien lever i sus og dus i de store byene.

- Jeg var skeptisk til å flytte fra byen og tilbake til landsbygda, men bestefar minnet meg på mine forpliktelser overfor dette området. Jeg husker at vi satt rundt bordet mange av barnebarna og bestefar spurte om ikke det var noen av oss som ville flytte tilbake til landsbygda. Alle sa «nei, bestefar vi vil bo i byen», men da bare smilte bestefar til meg med sitt sedvanlige kynisk-humoristiske smil. Og det var ingen av dem som utfordret hans beslutning om at jeg skal være høvding i Mvezo, sier han.

SINE EGNE: Mandla Mandela mandela forlater pressekonferansen sammen med sine støttespillere i Mvezo. Foto: Torbjørn Selander
SINE EGNE: Mandla Mandela mandela forlater pressekonferansen sammen med sine støttespillere i Mvezo. Foto: Torbjørn Selander Vis mer