- Hevn som fortjent

Unni Wikan mener at Shabanas rumpestunt gikk over streken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i Dagsnytt 18 i går at professor i sosialantropologi Unni Wikan uttalte seg om skyteepisoden mot restauranten Rehmans på Grünerløkka i Oslo. Wikan tok avstand fra episoden, men uttrykte likevel forståelse for at skuddene har falt mot Shabana Rehmans familierestaurant.

- Hvis det er riktig som det står i aviser, at Shabana Rehman koblet sitt rumpestunt med å si på forhånd at nå kom hun til å gjøre noe som skulle provosere pakistanere, så vil jeg vel si at det nesten er som en invitt til å få en type hevn.

En hevngjerning

Programlederen spør så professoren om hun synes Shabana har fått som hun fortjente.

- Eh, ja - jeg vil si det sånn - tror nok det blir sånn, mange, i alle fall en del mennesker i minoritetsmiljøer, vil oppfatte det slik at hun nå har fått svar på tiltale. Hun sa at «Jeg kommmer til å provosere dere» og folk har vist at - noen, hvem de måtte være - at dette tåler vi ikke. Det er som en hevngjerning.

På spørsmål om det går det an å forstå «hevngjerningen» svarer Wikan bekreftende:- Ja, det går an å forstå den - at enkelte føler at hun tråkker så over grenser at hun nærmest tråkker på deres menneskeverd. Det er mulig å forstå, uten at man på noen måte dermed forsvarer.

Respektløst mot minoriteter

Wikan er opptatt av respekt og synes ikke rumpestuntet, som hun betegner som smakløst, skal forsvares med ytringsfriheten.

- Jeg mener det er viktig med respekt i et flerkulturelt samfunn. Det er viktig med ytringsfrihet, men ingen er tjent med at man begår handlinger som gjør at mennesker fra minoriteter føler at deres verdighet blir tråkket på.

- Å forsvare dette med ytringsfriheten, det har jeg ikke så veldig mye sans for.

Wikan frykter nå at Shabanas neste stunt skal bli enda mer smakløst og er redd for at hun kommer til å vise fram kjønnsorganene sine. Wikan mener det må være bedre å finne andre måter å bruke ytringsfriheten på.

- Hun har gått til det ekstreme. Man lurer på hva det neste blir, avslutter Wikan.

<B>RESPEKT:</B> Unni Wikan forstår ikke hvorfor Shabana viser rumpa, men hun skjønner at en slik handling kan føre til hevnaksjoner.