Hevn trolig motivet for «Deep Throat»

Hevn var trolig motivet for at FBIs nestsjef lekket opplysninger som førte til at Richard Nixon måtte gå i skam. W. Mark Felt ble vraket som toppsjef i organisasjonen av presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FARGO, North Dakota (Dagbladet): Kilden til Washington Post-journalistene Carl Bernstein og Bob Woodward har vært den best bevarte journalistiske hemmeligheten i USA.

I over 30 år har W. Mark Felt nektet for at han var «Deep Throat».

Nå bekrefter 91-åringen og Washington Post at det virkelig er ham som var kilden - den mystiske mannen som bekreftet opplysninger og guidet journalistene videre. Og som førte til at USAs største politiske skandale ble kjent.

Hevn

W. Mark Felt var demokrat og ikke en del av de politisk utnevnte toppene i Washington. Da den legendariske FBI-sjefen J. Edgar Hoover døde - bare seks uker før Watergate-innbruddet - trodde mange at Felt ville bli ny FBI-sjef. Men han ble vraket av Nixon som utnevnte en av sine lojale republikanere.

Felt har selv ikke sagt noe om hvorfor han ftret journalistene med opplysninger.

I amerikanske medier spekuleres det nå på om hevn er det egentlige motivet.

Et annet og mer nobelt motiv kan være at Felt i egenskap av sin stilling oppdaget hva som hadde skjedd, og ikke så andre muligheter enn å bruke media for å få fram opplysningene om president Nixons politiske snuskerier.

WATERGATE-KILDEN: Slik framsto W. Mark Felt (til venstre) i sine velmaktsdager som nestkommanderende i FBI. Nå bekrefter Felt, som har rukket å bli 91 år, at det var han som røpet opplysningene som førte til president Richard Nixons fall. FOTO: AP/SCANPIX
WATERGATE-KILDEN: Slik framsto W. Mark Felt (til venstre) i sine velmaktsdager som nestkommanderende i FBI. Nå bekrefter Felt, som har rukket å bli 91 år, at det var han som røpet opplysningene som førte til president Richard Nixons fall. FOTO: AP/SCANPIX Vis mer

Stolt familie

Familien til W. Mark Felt - datteren, svigersønnene og et barnebarn - har kommentert saken. De er alle stolte over hva han gjorde, og beskriver 91-åringen som en ekte amerikansk helt.

-  Bestefar er glad for å bli æret for sin rolle som «Deep Throat» sammen med sin venn Bob

Woodward, sier sønnesønnen Nick Jones i en kommentar på vegne av familien.

Familien ble først klar over at Felt var kilden for tre år siden. I over 30 år hadde han da kategorisk nektet for at han var «Deep Throat».

-  Forræder

Ikke uventet blir nyheten mottatt med delte er reaksjoner i USA.

Pat Buchanan, tidligere presidentkandidat og nær Nixon-medarbeider, beskriver Felt som en forræder.

Andre republikanere mener Felt handlet illojalt og heller burde gått til sin sjef - den nyutnevnt FBI-sjefen.

-  Jeg kjenner ikke Felts motiv. Men han handlet ærlig og fortjener ikke å bli fordømt, sier Orville Schell, rektor på journalistskolen ved University of California i Berkely.

Uansett motiv kan W. Mark Felt nå regne med at han kommer til å tjene store penger på at han til slutt bekreftet at han var «Deep Throat».

Nå vil kanskje ikke 91-åringen ha bruk for millionene som vil rulle inn på kontiene hans, men familien kan regne med en lys økonomiske framtid.

Nå kommer garantert minst ei bok og sikkert også en ny film om Watergate.

STO FRAM: Nå 91 år gamle W. Mark Felt sto tirsdag fram og røpet at det var han som var Washington Posts kilde da Watergate-skandalen ble rullet opp.