Hevnaksjoner på Gaza

Palestinere drepte to soldater og kidnappet 19-åring. Israel rykket inn med tanks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Palestinske militante snek seig søndag morgen gjennom en tunnel inn i Israel, angrep en militærpost og drepte to soldater. Tre palestinere ble så skutt og drept av andre soldater ved vaktposten, melder AP. Angrepet er det første bakkeangrepet inne i Israel siden de trakk seg tilbake fra Gazastripen i august.

Det israelske forsvaret bekrefter at en tredje soldat, 19 år gamle Gilad Shalit er savnet, men at de har grunn til å tro han er i live.

Minst fem andre israelere ble skadet i angrepet, blant annet av en bombe som ble detonert.

Flere titalls tanks

Få timer seinere rullet isralske tanks inn på Gaza-stripen og inn i de palestinsk-kontrollerte områdene i den største israelske bakkeaksjonen siden tilbaketrekningen.

Flere titall tanks krysset i formiddag grensen mellom Israel og den sørlige delen av Gazastripen ved kibbutzen Kerem Shalom, melder radiostasjonen til den israelske hæren.

Palestinere fikk ordre om å evakuere området mens helikoptere skjøt med maskingevær mot markene, melder AP. I tillegg er Israels militære i gang med å undersøke tunnellen som palestinerne brukte for å ta seg inn i Israel.

Statsminister Ehud Olmert sier Israel holder de palestinske myndighetene ansvarlig for angrepet.

RYKKET INN I GAZA: Flere titalls tanks rykket i formiddag inn i Gaza, for første gang siden Israel trakk seg ut i august. Foto: Scanpix
RYKKET INN I GAZA: Flere titalls tanks rykket i formiddag inn i Gaza, for første gang siden Israel trakk seg ut i august. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi ser de palestinske myndighetene, ledet av formann Abu Mazen og den palestinske regjeringen, som ansvarlige for denne hendelsen, med alt dette innebærer, sier Olmert.

Grenseovergangene i Gaza er nå stengt.

- Våre martyrer falt

Popular Resistance Committees har tatt på seg ansvaret for drapene, og sier flere Hamas-tilhengere deltok. Angrepet var ment som hevn etter at gruppens leder, Jamal Abu Samhadana, ble drept i et israelsk luftangrep tidligere denne måneden.

- Våre krigere infiltrerte den israelske hærens område nær såkalte Kerem Shalom. De lyktes i å sprenge flere israelske kjøretøy og de slåss mot israelske soldater. Vi har noen martyrer som falt i slaget, sier Abu Mujahid, talsmann for PRC.

Det har den siste tiden vært flere alvorlige angrep fra begge parter. Israel er rasende på palestinske raketter har blitt skutt inn i israelske byer, mens palestinere raser mot israelske luftangrep som har drept 13 sivile de siste ukene.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer
HENTER DE DØDE: Israelske soldater henter ut to døde soldater som ble drept i et angrep av palestinske militante i morges.