Hevnbølgen har begynt

Siden helga - da Israel forsøkte å drepe Hamas' åndelige leder, Ahmad Yassin - har nervøse israelere ventet på selvmordsaksjoner. I går kom de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEL AVIV (Dagbladet): Det første dødelige smellet hørtes litt utenfor Tel Aviv rundt klokka 18.00. Minst sju soldater ble drept og minst fjorten skadd da en ung palestiner sprengte seg sjøl i lufta ved en fullstappet bussholdeplass. Busstoppet er like ved militærbasen Tzrifin, og det var mange soldater i området.

- Jeg så kroppene. Kroppsdelene lå strødd utover, og jeg hørte skrikene mens jeg forsøkte å hjelpe til, sier vitnet Roy til avisa Ha'aretz.

Ubeskrivelig

Bare timer etter hørtes en eksplosjon i restaurant- og boligområdet German Colony i Vest-Jerusalem. Like før stengetid, på Café Hillel, kom selvmordsaksjonisten. Minst sju personer mistet livet, og rundt førti be skadd. Fire av dem alvorlig.

Israelsk tv viste bilder av skadde mennesker som lå strødd rundt i gata i går kveld. En skadd mann sitter på bakken. Han holder ei blodig T-skjorte inntil hodet.

- Jeg har en butikk like ved kafeen og kom kort tid etter smellet. Jeg så ting som bare ikke kan beskrives. Jeg har ikke ord, sier et vitne ved navn Shavi.

Helvetesport åpnet

I Jerusalem har sikkerhetsoppbudet vært skyhøyt de siste dagene. De siste to ukene har Israel drept tolv Hamas-ledere, og lørdag forsøkte de å ta livet av organisasjonens overhode, sjeik Ahmad Yassin. Siden da har Hamas lovet blodige selvmordsaksjoner i Israel.

- Helvetes porter er åpnet, og hver eneste jøde er et mål, sa Hamas-leder Abdel Aziz Rantisi søndag.

I går tok Hamas ansvaret for begge de dødelige aksjonene.

Palestinernes påtroppende statsminister, Ahmed Korei, fordømmer begge aksjonene.

- Vi uttrykker smerte over de uskyldige livene som går tapt. Slike aksjoner viser igjen nødvendigheten av at palestinske og israelske ledere finner måter å stoppe drapene på, sier Korei.

En talsmann for statsminister Ariel Sharon sier at Israel vil gå til de «nødvendige skritt for å forsvare vårt folk på grunn av palestinske myndigheters motvilje» til å slå ned på de islamske militante gruppene. Israel vil dermed fortsette sine henrettelser av Hamas-ledere i Gaza og på Vestbredden. Seinest i går drepte de Hamas-lederen Ahmed Bader i Hebron.

Gårsdagens hendelser skaper store problemer for Ahmed Korei, som har sagt at han ikke vil slå ned på de militante palestinske gruppene. Både USA og Israel krever at han gjør dette.

Gårsdagens selvmordsaksjoner er de første siden 19. august, da 22 personer ble drept i en selvmordsaksjon på en buss i Jerusalem.

STYGGE DØDSTALL: Hjelpepersonell haddde hendene fulle etter at 14 ble drept og 54 skadet i to bombeeksplosjoner i Israel i går.