TILSTO PÅ TV:  13. november 2005, bare ei uke etter selvmordsaksjonen mot Radisson-hotellet i Amman, viser Sajida al-Rishawi fram bombebeltet som ikke gikk av og tilstår deltakelsen som førte til dødsstraff.. Foto: Jordansk TV/AP/NTB Scanpix.
TILSTO PÅ TV: 13. november 2005, bare ei uke etter selvmordsaksjonen mot Radisson-hotellet i Amman, viser Sajida al-Rishawi fram bombebeltet som ikke gikk av og tilstår deltakelsen som førte til dødsstraff.. Foto: Jordansk TV/AP/NTB Scanpix.Vis mer

Hevndrap varslet ved daggry - kongen avbryter USA-besøk

- Det er her IS er farligst, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er indikasjoner på at IS har lagt ekstra tyngde i få frigitt den dødsdømte irakiske kvinnen Sajida al-Rishawi fordi hun og IS-leder Abu Bakr al-Bagdadi antas å ha et personlig forhold. Men det har vært utenkelig at Jordan ville etterkomme et slikt ønske. Det ville vært et altfor stort knefall for USA-vennlige Jordan i forhold til Den islamske stat, sier seniorforsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Police Institute (ILPI) til Dagbladet.

Hun er derfor ikke overrasket over at den jordanske piloten er henrettet.

Og hun mener det ikke er usannsynlig at det har skjedd for en god stund siden, slik jordansk tv meldte onsdag kveld.

En rekke reaksjoner fra Jordan tyder på at hevnen kommer direkte.

— Hevnen vil bli like stor som katastrofen som har rammet Jordan, sa talsmann for hæren, oberst Mamdou al Ameri, til jordansk fjernsyn tirsdag kveld.

Hevn ved daggry
Kong Abdullah avbryter et USA-besøk og reiser hjem.

- Denne feige terroren er utført av en kriminell gruppe som ikke har noen tilknytning til islam. Nå er det alle borgernes plikt å holde sammen, sa den jordanske kongen i en TV-sendt uttalelse tirsdag kveld.

— Dødsdommen mot irakeren Sajida al-Rishawi vil bli fullbyrdet ved daggry, sier en ikke navngitt sikkerhetskilde til nyhetsbyrået AFP.

- Nestflest IS-krigere
- Med de skjøre forholdene som råder i Jordan og med det tette forholdet kongedømmet har hatt til USA de tre siste årene, har det ikke vært sannsynlig at Jordan ville gå inn i en byttehandel. Landet har et stort og uoversiktlig innslag av syriske flyktninger, og mange palestinere innenfor sine grenser.

 USANNSYNLIG FANGEBYTTE:  Seniorforsker Cecilie Hellestveit, her sammen med Halvard Leira og Kristian Berg Harpviken. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
USANNSYNLIG FANGEBYTTE: Seniorforsker Cecilie Hellestveit, her sammen med Halvard Leira og Kristian Berg Harpviken. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

Nest etter Tunisia er Jordan det landet som har flest IS-krigere i forhold til folketallet. Og ferske etterretningstall fra USA peker mot stadig flere syriske IS-infiltratører inne i Jordan, påpeker seniorforsker Cecilie Hellestveit.

Sajida al-Rishawi er mest kjent for å være selvmordsbomberen som «mislykkes» i terrorangrepet på Radisson SAS-hotellet i den jordanske hovedstaden Amman i 2005. 57 mennesker ble drept og over 100 skadd.

Sammen med ektemannen ankom hun Jordan 5. november 2005 - men bare én av dem klarte å sprenge seg selv i terroraksjonen som al-Qaida tok på seg ansvaret for.

Tilsto på tv
Hun er søster til den avdøde al-Qaida-lederen Abu Musab al-Zarqawi.

Etter terrorangrepet tilsto hun på tv og kom med detaljerte beskrivelser.
- Ektemannen min detonerte bomben, jeg forsøkte å sprenge min, men den ville ikke, sa al-Rishawi ifølge AP under  tilståelsen, som ble vist på jordansk tv.

Seniorforsker Hellestveit tror den dødsdømte kvinnen nå «rykker framover» i køen av dødsdømte som venter på at henrettelse blir gjennomført.

Venteliste for henrettelse
- Hvorfor har hun ikke blitt henrettet etter så mange år ?

- Jordan har hatt effektueringer dødsdommer på vent, såkalt moratorium, i åtte år. Det ble opphevet så seint som i desember 2014, sier Hellestveit.

I motsetning til flere andre eksperter, ser hun ikke tegn til at IS er på retur i sør, selv om de åpenbart er på retur i nord.

- De er farlige enn mange andre jihadistgrupper med militært høyt skolerte ledere. Og veien deres peker sørover fra Syria og Irak. Der ser de på Jordan med sunnimuslimske befolkning som et potensielt territorium, sier seniorforsker Cecilie Hellestveit.