Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevnen er søt

Bondevik-regjeringen gikk av i 2000 etter kabinettsspørsmål om gasskraftverk. I går sa olje- og energiminister Einar Steensnæs nei til utbygging av to forurensende gasskraftverk på Vestlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Naturkraft får ikke forlenget konsesjonsfristen med mindre de bestemmer seg for å bygge CO{-2}-frie gasskraftverk.

Dermed avslutter oljestatsråd Steensnæs en av de mest omstridte sakene i norsk samfunnsdebatt de siste fem åra.

- Jeg har gitt beskjed til Naturkrafts eiere om at jeg ikke er villig til å utsette konsesjonen deres, slik eierne har bedt om. Men jeg har samtidig slått fast at departementet mer enn gjerne går inn i diskusjon dersom selskapet er villig til å bygge to CO{-2}-frie gasskraftverk, sier Steensnæs til Dagbladet.

Satser CO{-2}-fritt

- Dette er en viktig beslutning fordi vi nå gir et tydelig signal om at denne regjeringen vil satse på utvikling av CO{-2}-fri gasskraftproduksjon. Regjeringen har lovet romslige støtteordninger for de selskapene som satser på slik teknologi.

Steensnæs mener CO{-2}-frie gasskraftløsninger vil kunne bli en meget etterspurt eksportartikkel fordi Kyoto-protokollen vil tvinge land til å legge om energiproduksjonen i mer miljøvennlig retning.

- Hva skjer videre?

- Det viktigste er at vi har fått mer tid på oss til å satse helhjertet på CO{-2}-fri teknologi. Utviklingen av disse gasskraftverkene kan ta en del tid. I denne mellomperioden vil vi satse mye sterkere på utbygging av både bioenergi, vindmøller og ikke minst å ruste opp vannkraftanlegget, sier Steensnæs.

Jubel

Bellona-leder Frederic Hauge har spilt en avgjørende rolle i gasskraftsaken fra han i mai 1997 lanserte begrepet «CO{-2}-frie gasskraftverk». Bellona sørget for at klimagassen CO{-2} kom inn under forurensingsloven, som har forsinket utbyggingsprosessen kraftig. Hauge fungerte også som rådgiver for både Thorbjørn Jagland og Bondevik.

- Jeg er stolt over hvordan Bellona har flyttet norsk politikk på dette området. Det har vi gjort med juss, med fag og ikke minst med sunn fornuft, sier Hauge til Dagbladet.

Informasjonssjef Geir Fugleseth i Naturkraft ønsker ikke å kommentere hva som kom fram under selskapets møte med oljestatsråden i går.

- Vi forholder oss til vår egen timeplan og skal presentere vårt prosjekt for våre eiere i mars, sier Fugleseth.

SLAGET VAR TAPT : Kjell Magne Bondevik går fra Stortingets talerstol 9. mars 2000 etter ha stilt kabinettsspørsmål. Sentrumsregjeringen gikk av fordi den ikke lot seg presse av Ap, Høyre og Frp til å bygge Naturkrafts to planlagte gasskraftverk.
Hele Norges coronakart