Hevnen kom med en gang

Den palestinske hevnen kom umiddelbart etter at 40 palestinere ble drept fredag. I går ble minst 12 mennesker drept i en selvmordsaksjon i Jerusalem, 50 meter unna boligen til Israels statsminister Ariel Sharon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen er kritisk for flere av de skadde. Mens helikoptre svevde over området hvor bomben eksploderte, ljomet sirenene fra ambulansene i gatene i Jerusalem seint i går kveld.

Gideon Meir, en framstående representant for det israelske utenriksdepartementet, sier til nyhetsbyrået Reuters at Israel legger ansvaret på palestinernes president Yassir Arafat for de to angrepene som førte til at flere sivile ble drept i går.

- Hva Arafat vil ha etter i kveld, er en regional forverring for å bringe hele regionen inn i krig. Israel vil ikke la ham gjøre det, sa Meir. Talsmannen for de palestinske selvstyremyndighetene sier at Arafat ikke kan stanse volden så lenge israelerne dreper palestinere. Voldsspiralen er ute av kontroll.

Selvmord

Ifølge israelsk TV og radio var det en selvmordsbomber som i går kveld spaserte inn i kafeen som ligger i den sentrale delen av Jerusalem. Selvmordsbomberen sprengte seg selv til døde mens sabbaten gikk mot slutten, og tok mange israelere med seg. Jerusalem og andre byer i Israel var full av folk som var ute og spiste og koste seg.

En mann gikk inn i en kø av mennesker som ventet på mat i en kafé og blåste seg selv i lufta. Politiet forsøkte i natt å evakuere mennesker.

- Det er den mest forferdelige hendelsen jeg noensinne har sett, fortalte et øyenvitne til Channel One.

Kvinne drept

En israelsk kvinne og et spedbarn ble drept tidligere i går, og tre palestinske attentatmenn ble skutt og drept i et attentat i havnebyen Netanya.

I tillegg skjøt det israelske luftforsvaret mot mål rundt hjemmet til den palestinske presidenten Yassir Arafat i Nablus, og mot palestinske mål i Gaza by.

USA og EU legger nå sterkt press på Israels statsminister Ariel Sharon for at han skal stanse den voldsbølgen han har vært med på å starte.

- EU og USA er i ferd med å forberede et initiativ overfor Sharon der de oppfordrer til våpenhvile, og der de ber begge parter om å sette seg ved forhandlingsbordet, sier Hans Janssen, talsmann for det nederlandske utenriksdepartementet.

Sharon har forlatt sin steile posisjon der han krevde ei uke uten vold før det kunne bli snakk om å snakke med palestinerne. Det skjedde trolig etter sterkt internasjonalt press.

BOMBE I SHARONS NABOLAG: En såret israeler blir evakuert fra en kafé i Jerusalem. En selvmordsbomber sprengte seg selv og 12 andre i lufta. 15 ble såret. Kaféen ligger like ved statsminister Ariel Sharons bolig.