- Hevnen kommer

Bare timer etter at en palestinsk selvmordsbomber drepte en israelsk politimann, tok Israel en grusom hevn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEL AVIV (Dagbladet): På vei gjennom Gaza by ble bilen til Hamas-leder Abdel Aziz Rantisi (56) angrepet av et israelsk kamphelikopter. Bilen ble truffet av flere raketter og alt som var igjen, var et utbrent vrak. Rantissi ble i all hast kjørt til sykehus i Gaza by, men livet hans sto ikke til å redde.

Seint går kveld ble det også bekreftet at Rantisis sønn, Muhammad (27) og livvakta Akram Nasser (35), hadde omkommet i angrepet.

Dø som martyrer

- Blodet vårt blir ikke sløst bort. Det er vår skjebne som palestinere å dø som martyrer, sa den mulige etterfølgeren Ismail Haniye i går kveld. Sammen med tusenvis av rasende palestinere stormet han gatene etter drapet. Ropet etter hevn er større enn noensinne.

- Vi er ikke redde for å dø. Det er israelerne som er det. Og de skal bli enda reddere, sa en rasende palestiner med Hamas-tilknytning til Dagbladet i går kveld.

Møtte Dagbladet

Rantisi var forberedt på å dø. Dagbladet møtte ham for litt over to uker siden. Da sa han følgende:

- Døden er den samme om det er drap eller kreft. Vi venter alle på den siste dagen i livet vårt, om vi dør av et Apache-helikopter eller hjerteslag. Jeg foretrekker at det blir et Apache-helikopter, sier Rantisi.

Mens han smilte bredt:

- Vi er ikke redde. Sharon truer med å drepe alle palestinerne, så det betyr ikke noe for oss. Vi tror at vi skal ofre oss for vårt land. For vår sak. Og vi vil vinne til slutt.

Rantisi ble valgt til Hamas' nye leder etter at organisasjonens åndelige leder, Ahmad Yassin, ble drept for litt over tre uker siden. Rantisi er utdannet barnelege, og var en av de mest markante Hamas-lederne. Hans politiske syn var mye mer ekstremt enn Ahmad Yassins. En rekke kommentatorer fryktet at Hamas ville bli mer ekstrem under Rantisis ledelse. Men nå er han død.

- Hevnen kommer og Hamas blir ikke svekket av dette. Heller tvert om, sier Hamas lederen Ismail Haniye.

Palestinske myndigheter fordømmer gårsdagens likvidering av Rantisi og kaller aksjonen «statsterror». Nå frykter de ytterligere oppheting i den allerede så blodige konflikten.

- Nå heller israelerne bare mer bensin på bålet. Dette vil føre til mer ekstremisme. Mer vold. Mer blod og anarki. Jeg vil ikke at mine barn skal bli selvmordsaksjonister. Nå må resten av verden reagere og presse Israel slik at vi kan få muligheten til å bo i vårt eget land, sier den palestinske sjefforhandleren Saeb Erekat og fortsetter:

- Nå må verden forstå at det palestinske folket trenger internasjonal beskyttelse mer enn noensinne.

Den israelske statsråden Uzi Landau uttrykte, ifølge NTB, stor glede over drapet på Hamas-lederen, og understreket at Israel vil fortsette sin politikk med å utrydde terrorister.

- Vi kan ikke annet enn å være fornøyde med denne operasjonen siden det er nødvendig å fortsette å utrydde terrorister, sa Landau.

Angrepet kom timer etter at en israelsk politimann ble drept og tre andre skadd da en palestinsk selvmordsaksjonist sprengte seg i lufta i Erez, på grensa mellom Gaza og Israel.

SINNE: Kort tid etter angrepet, boblet hatreaksjonene og sinnet over for palestinerne i Gaza.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer