Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevner seg på OSSE-folk

Lokale OSSE-folk får føle serbernes hevn i Kosovo. En venn og medarbeider av den norske OSSE-mannen Tor Slettebakken er drept sammen med sine to sønner. To av livvaktene til OSSE-leder William Walker skal også være likvidert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg sitter igjen med en svært dårlig følelse etter å ha latt dem være igjen, sier Slettebakken til Dagbladet.

Slettebakken er sikkerhetssjef for OSSE-observatørene og arbeidet tett med den framtredende kosovoalbanske advokaten Bajram Kelmendi med å finne sikre lokaliteter til OSSE-observatørene i Kosovo.

Opprørt

- Vi ble svært godt kjent, sier Slettebakken som tydelig er preget av de triste meldingene.

Han sier han ikke vil spekulere i om det er OSSE-kontakten som har gjort advokaten til mål for serbiske dødsskvadroner. Men represalier mot lokale OSSE-ansatte er noe man har fryktet sterkt.
- Jeg vil ikke spekulere i årsaken, sier Slettebakken, men legger ikke skjul på at han opplever situasjonen som fortvilt.

Slettebakken har også fått ubekreftede meldinger fra Kosovo om at to av de 120 lokale sikkerhetsfolkene han hadde ansvaret for, nå er drept.

- De to er navngitt, og jeg har ingen grunn til å tvile på at informasjonen stemmer. Begge jobbet som livvakter for OSSE-sjefen i Kosovo, ambassadør William Walker. Jeg kjente dem også, forteller han.

Sterk avskjed

Det kommer også meldinger om at tolker og andre som jobbet for OSSE i Kosovo, skal være arrestert og mishandlet.

- Jeg vet at én av mine sekretærer er blitt banket opp, sier Slettebakken, som nå befinner seg i Makedonias hovedstad. Like over fjellene et par mil unna pågår den serbiske terroren i Kosovo med full styrke.

Da OSSE dro fra Kosovo, holdt Slettebakken et møte med alle sine medarbeidere i staben. Det var en stund preget av alvor og sterke følelser.

- Da sa jeg på gjensyn. Jeg trodde vi ville komme tilbake, men nå skjønner jeg at muligheten er mindre. Men jeg håper fortsatt, sier han.
Dagbladet har tidligere snakket med den kosovoalbanske OSSE-medarbeideren Florim Mehmeti som søndag flyktet til Makedonia med familien. Han følte seg ekstra utsatt fordi han hadde jobbet for OSSE.

- Alle de lokale som har arbeidet for internasjonale organisasjoner, er i faresonen, sier han.