Hevner seg på Røkke

OSLO/BERGEN (Dagbladet): - At Kjell Inge Røkke mislyktes i å nå 90 prosent av aksjene i Aker RGI er 10000 småaksjonærers hevn på en raider, sier Hans Gotfred Wang, formann i Aksjesparerforeningen. Han anbefaler småaksjonærene å holde på Aker RGI-aksjene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen tviler på at Kjell Inge Røkke før eller seinere vil oppnå full kontroll over alle aksjene i Aker RGI, men i går måtte finansmannen konstatere at det vil ta lengre tid enn han selv hadde ønsket. Og inntil Røkke når minst 90 prosent av aksjene, kan han ikke tvangsinnløse resten av aksjonærene, og selskapet forblir børsnotert.

- Jeg legger ikke skjul på at dette er en gledens dag. Når 10000 småaksjonærer har sagt nei, betyr det at markedet har reagert. Det er småaksjonærenes hevn på en raider, sier Wang i Aksjesparerforeningen.

Kursen falt

Kursen på Aker RGI-aksjen falt i går med fire kroner, da det ble kjent at Røkkes selskap TRG (Europe) B.V. oppnådde 88 prosent av aksjekapitalen og 86 prosent av stemmene.

Men det behøver ikke å bety at småaksjonærene vil tape, tror Wang.

- Kursutviklingen i Aker RGI kan bli gledelig. Ingenting tyder på at Røkke har lagt om målsetningen om full kontroll. Det betyr at han vil fortsette å kjøpe aksjer. Dermed er det ikke utenkelig at kursen går opp igjen til glede for aksjonærene. Og hvis Røkke vil utbetale et stort utbytte fra Aker RGI, vil det måtte utbetales likt til alle aksjonærene, sier Wang.

Ledelsen i DnB og Sparebanken NOR bekreftet i forrige uke at Røkke vil tilbakebetale i hvert fall deler av milliardlånet han har fått i de to bankene, ved å ta ut utbytte i Aker RGI. I dagens situasjon betyr det at hvis Røkke tar ut tre milliarder i ekstraordinært utbytte, må han dele ti prosent med aksjonærene, altså 300 millioner kroner. Det er penger, også for en som heter Røkke.

Vil ha prøving

Heller ikke Wang tviler på at Røkke vil nå 90 prosent av aksjene, men han varsler allerede nå at Aksjesparerforeningen vil samle så mange aksjonærer som mulig for å kreve en rettslig prøving av Røkkes bud på 120 kroner når Røkke krever tvangsinnløsning av alle de gjenværende aksjene.

- Det vil være naturlig at så mange som mulig går sammen med et slikt krav, sier Wang.

Røkkes fremste kritiker, Folketrygdfondets administrerende direktør Tore Lindholt, som kontrollerer fem prosent av stemmene, var førstemann til å offentliggjøre at han ikke ville akseptere Røkkes bud. Lindholt ville i går ikke kommentere Røkkes nederlag etter første runde. Det er imidlertid ikke særlig tvil om at også Folketrygdfondet vil be om et rettslig skjønn når den tid kommer.

Majoritetsaksjonær Røkke har internt gitt løfter om at den nye eiersituasjonen ikke skal få konsekvenser for den daglige driften.

- Her det business as usual, sier informasjonssjef Per Eikrem i Aker RGI.

I tillegg kommer en følg saken/jenso