Hevngjerrig onkel tente på dødsbrannen

STOKKE (Dagbladet): Beruset og blindet av raseri og hevnlyst tømte den 52 år gamle mannen bensin inn i huset og tente på. Eneboligen eksploderte i brann. I andre etasje lå ei jente på tre år og broren på fem og sov. Begge døde. Gjerningsmannen er onkel av barnas mor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onkelen risikerer i verste fall 21 års fengsel for ugjerningen. Brannen skjedde i Arnadal i Stokke kommune i Vestfold rundt midnatt til 1. mai. Tragedien var alt et faktum da tre voksne personer som befant seg i husets første etasje, med nød og neppe fikk berget seg ut av det brennende huset. I sekundene før ble det gjort forsøk på å berge barna, noe som straks viste seg å være nytteløst under den eksplosive brannen, bekrefter politiinspektør Olaf Kløvstad.

Eiendomskrangel

Det var barnas mor og en søster av henne som var i husets første etasje sammen med en mannlig bekjent. 52-åringen som tente på skal være en onkel av barnas mor og hennes søster, får Dagbladet opplyst fra naboer og politikilder.

Ifølge naboene skal det i lang tid ha pågått en familiefeide mellom søstrene, to andre og onkelen. Krangelen skal ha dreid seg om hvem som skulle overta to småbruk som skal ha stått uskiftet.

- Jeg kan ikke bekrefte dette ut over at mannen har vedstått å ha tent på med bensin, og at motivet har rot i familiære forhold. Alt dette vil bli gått nøye igjennom i avhør, sier Olaf Kløvstad ved Tønsberg politistasjon.

Visste om barna

Mannen er foreløpig siktet etter straffelovens paragraf 148, annet straffealternativ, såkalt ildebrann med tap av menneskeliv som følge.

- Jeg understreker at dette er en foreløpig siktelse. Men også denne har en ramme på 21 års fengsel, utdyper Kløvstad.

52-åringen, som til daglig bor på hybel i Tønsberg, vil i dag bli siktet for mordbrann. Siktede kjenner familien og visste godt at det bodde to småbarn i huset. Naboer og forbipasserende som kom til brannstedet like over midnatt 1. mai, skal ha fått det klare inntrykk at mannen var beruset, noe politiet bekrefter. Mannen skal fremdeles ha vært beruset til langt ut på dagen i går, noe som vanskeliggjorde avhør.

Syklet ei mil

Siktede skal ha kommet syklende til huset i Stokke, en mils vei unna hans bopel. Med seg på sykkelen har han hatt bensinkanna.

Kort etter brannutbruddet kom det folk til stedet. Sammen med den mannlige overlevende anholdt de gjerningsmannen og holdt ham i fast til politiet ankom. Det skal ha utviklet seg den reneste lynsjestemning i tida før mannen ble hentet av politiet. «Vet du hva du har gjort, det sover barn i huset!» skal flere ha skreket til 52-åringen.

Fengsles i dag

- Dette er først og fremst en ufattelig tragedie. Noen kommentar ut over det er det så langt vanskelig å gi, sier politiinspektør Olaf Kløvstad.

Siktede satt i går kveld i avhør med sin forsvarer, Tone Bjørnli til stede. Ifølge advokaten skal hennes klient bare ha ment å tenne på for å skremme. Politiet vil ikke utdype motivet for ugjerningen ut over opplysningene om familiære misforhold, som etter det Dagbladet forstår er dype uoverensstemmelser i en eiendomssak. 52-åringen framstilles i dag for varetektsfengsling i 12 uker.

MORDBRANN: Den 52-årige onkelen av de døde barnas mor tømte bensinen inn i entréen og tente på. Sekundet etter eksploderte huset i et flammehav. Mannen har erkjent handlingen og oppgitt familiære forhold som motiv.