Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bilbrannene i Göteborg

Hevnvideo sendt til svensk avis: - Behandle oss som dyr, og vi skal oppføre oss som dyr

I en video sendt til Expressen en time før bilbrannene startet i Göteborg, forteller en maskert mann på video at han skal hevne seg mot «politiet, politikerne og samfunnet».

FIKK VIDEO: Bare en time før vandaliseringen og påtenningen av bilene i Göteborg i Sverige, mottok den store svenske avisa Expressen denne videoen. Video: Expressen TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 100 biler har blitt påtent i Vest-Sverige de siste dagene, og politiet jakter gjerningspersonene bak brannene. I går ble tre menn pågrepet.

Bare én time før mandagens flere titalls bilbranner mottok den svenske avisa Expressen en hevnvideo. En maskert mann i svart hette forteller blant annet følgende:

- Behandle oss som dyr, og vi skal oppføre oss som dyr, sier den maskerte personen i videoen.

Se videoen øverst i artikkelen.

- Urettferdig

Budskapet til den maskerte mannen er ifølge Expressen følgende: Politiet er brutale og trakasserer mennesker uten grunn, sosialtjenesten tar barna fra foreldrene, og det er urettferdig at fattige områder overvåkes og ikke rike.

Det er ikke kjent om mannen i videoen er en kjenning av politiet, eller om han har noe med bilbrannene å gjøre.

Politiet i Sverige beskriver filmen som naiv og som et forsøk på å rettferdiggjøre kriminelle handlinger.

- Vi vet fortsatt ikke om han (mannen på videoen, red.anm.) har en kobling til den aktuelle hendelsen. Men den er tatt i en tidsrom som gjør man skulle tro det. Om det er slik, ser vi det på som et tafatt forsøk på rettferdiggjøre kriminelle handlinger, sier Christian Nylén, politisjef i Göteborg sør, til Expressen.

Pressekontakt i Sveriges politiregion Vest, Peter Alderson, sier til Dagbladet at han selv ikke har sett videoen til Expressen.

- Det jeg kan si, er at over 100 biler har blitt påtent i Vest-Sverige. Tre personer er anholdt, én av dem skal slippes fri. Han som skal slippes fri, er fortsatt mistenkt i saken. En av de tre sitter fortsatt i Tyrkia etter at han ble pågrepet der. Vi venter fortsatt på at han skal komme hjem, sier Alderson til Dagbladet.

UTBRENT: Biler på en parkeringsplass ved Frölunda torg i Göteborg tirsdag morgen. Foto: Adam Ihse / TT / NTB scanpix
UTBRENT: Biler på en parkeringsplass ved Frölunda torg i Göteborg tirsdag morgen. Foto: Adam Ihse / TT / NTB scanpix Vis mer

To av de pågrepne er i 20-åra, skriver Aftonbladet.

Alderson sier at da politiet mandag rykket ut på brann i Trollhättan, en by nord for Göteborg, var det også 15-åringer på åstedet. De ble kjørt hjem til foreldrene, da de var under straffbar alder, forteller pressekontakten.

- Unnskyldninger

Dagen etter at Expressen mottok videoen fra den maskerte mannen, hadde de avtale om å møte han i Slottsskogen i Göteborg. Han dukket ikke opp. I stedet kom en stedfortreder.

BILBRANN: Svartkledde og maskerte ungdommer tente på og vandaliserte 80 biler sør i Sverige. Video: Expressen TV Vis mer

Avisa skriver at det tidligere har skjedd en og en annen bilbrann rundt skolestart tidligere, men aldri i det omfanget som man er oppe i nå. De fleste brannene skjer i Vest-Sverige, og det er særlig i Göteborg og forstedene rundt kriminaliteten skjer.

Politiet sier til avisa at de mener hevnvideoen bare er en unnskyldning for å drive med kriminalitet.

- Dette er kriminelle mennesker som begår kriminelle handlinger. Det snakkes om at det er ingenting å gjøre, men det er bare snakk og unnskyldninger for å begå lovbrudd, sier Niklas Svensson, politi i Göteborg-forstaden Västra Frölunda, til avisa.

Politimannen sier at personene som de har pågrepet, og som de mener står bak bilbrannene, er kjenninger av politiet.