Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hey, Obama, let mama marry mama!

Tusenvis av homoaktivister marsjerte mot Det hvite hus.

GIGANTISK OPPMØTE:  Tusenvis av homoaktivister marsjerte søndag i Washington. Foto: REUTERS/SCANPIX  Foto: EPA/Jim Lo Scalzo/Scanpix
GIGANTISK OPPMØTE: Tusenvis av homoaktivister marsjerte søndag i Washington. Foto: REUTERS/SCANPIX Foto: EPA/Jim Lo Scalzo/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Paradegaten Pennsylvania Avenue lå nærmest svøpt i regnbueflagg da tusenvis av homoaktivister marsjerte mot Det hvite hus søndag.

På plakatene kunne man lese «Gay is good» og «Hey, Obama, let mama marry mama».

Ifølge nettutgaven til Washington Post deltok over 10 000 aktivister i demonstrasjonen.

Deltakerne krever at president Obama fjerner den såkalt Dont Ask, Dont Tell-regelen, som i praksis forbyr amerikanere som er åpent homofile, å tjenestegjøre i militæret.

Siden loven ble innført i 1993, har 12.000 militære fått sparken.

Ikon

En av deltakerne i marsjen var tidligere løytnant Dan Choi. Han jobbet som arabisk tolk i militæret og fikk sparken da han kom ut av skapet. Etter det har Choi blitt et ikon for homobevegelsen i USA.

- Du er fri. Du er fri foran solen, du er fri foran månen, sa Choi, først på arabisk, så på engelsk. Han siterte poeten Kahlil Gibran.

- Vi elsker vårt land, selv når vårt land nekter å elske oss, sa han.

Også flere heterofile støttet opp om massemønstringen. IT-programmereren Jason Yanowitz hadde tatt med seg kjæresten Annie og deres fem år gamle datter og to år gamle sønn.

- Hvis noen ikke har de samme rettighetene som andre, så er ingen av oss fri. For alt jeg vet, er hun eller han homofil, sa han og pekte på de to barna.

Løfter fra Obama

Under en gallamiddag lørdag kveld høstet president Obama lovord og applaus da han sa at han vil endre lovverket slik at også soldater som er åpent homofile, kan være en del av de væpnede styrkene. I samme tale tok presidenten til orde for å oppheve loven som definerer ekteskapet som en pakt mellom mann og kvinne.

Men Obama sa ikke noe om når lovendringen skal skje, noe som provoserte flere av deltakerne i marsjen søndag.

- Vi roer oss ikke. Vi vil ha lik beskyttelse under loven, sa Cleve Jones, en av initiativtakerne til demonstrasjonen, til Washington Post.(NTB)


 19-årige Blake Jelley (i midten) og A.J. Weilmoth (22, t.v.) var bare to av de mange tusen som kjempet for sine rettigheter i Washington. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin/Scanpix
19-årige Blake Jelley (i midten) og A.J. Weilmoth (22, t.v.) var bare to av de mange tusen som kjempet for sine rettigheter i Washington. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media