Heyerdahl bedt om å trekke seg

Dagblad-eier Jens P. Heyerdahl slaktet etter kjøp og salg av dette ridehuset.

KRASS KRITIKK: På generalforsamlingen i Berner Gruppen Jens P. Heyerdahl d.y. (t.v.) kraftig kritikk for sine disposisjoner og investeringer med konsernets midler. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
KRASS KRITIKK: På generalforsamlingen i Berner Gruppen Jens P. Heyerdahl d.y. (t.v.) kraftig kritikk for sine disposisjoner og investeringer med konsernets midler. Foto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Det var i går i kveld duket for generalforsamling i Bernergruppen, Dagbladets eierkonsern. Samtlige aksjonærer som tok ordet kritiserte styreleder Jens P. Heyerdahl for å bruke Berner Gruppens midler til kjøpet av sitt eget ridehus i 2007, skriver Dagens Næringsliv i dag.

Valgkomiteens leder Eivind Smith sa klart i fra hva mente om styrelederens opptreden og ba ham avstå fra gjenvalg til vervet som styreleder.

- Dette (kjøpet, red anm.) var vel, sett i ettertid, ikke så forferdelig smart. Det har med omdømme å gjøre. Det er det som gjør saken så ubehagelig, sa Smith.

Tap for Dagbladet - gevinst for Heyerdahl
Ifølge DN har investeringer som per i dag har ført til tap for Dagbladet har ført til gevinst for Heyerdahl d.y. (den yngste, red anm.) og hans sønn, Jens P. Heyerdahl d.a.y. (den aller yngste, red anm.)

Sentralt i sakskomplekset står kjøpet av Oslo ridehus høsten 2007. Berner Gruppen kjøpte eiendommen for 130 millioner kroner av Heyerdahl d.y.

Kjøpet ga Heyerdahl en gevinst på 100 millioner kroner. I tillegg betalte Berner Gruppen ifølge DN 180000 kroner i renter til
Lyche Eiendom as, som eies av Jens P. Heyerdahls barn, Jens P. Heyerdahl d.a.y og Marianne Heyerdahl.

Da saken ble kjent i slutten av mai, gikk professor ved Institutt for finansiell økonomi på BI, Øyvind Bøhren, hardt ut og sammenliknet den med Kjell Inge Røkkes Aker-sak tidligere i vår.

- Tunneldrift
- Dette er økonomisk sett Røkke-saken om igjen. Det er det vi kaller tunneldrift, og er samme fenomen som vi så i Aker-saken, sier Bøhren til Dagbladet.

Han la til grunn at Berner Gruppen da har betalt styreleder Jens P Heyerdahl overpris for bygget Ridestallen på Skøyen i Oslo.

- For hver krone Berner Gruppen har betalt i overpris, tjener Heyerdahl 60 øre. Han får en krone, samtidig som hans eierandel i Berner Gruppen taper 40 øre per krone, dermed kommer han ut med gevinst. Dette kaller vi tunnelfinansiering, og er å selge varer eller tjenester, ikke til markedspris, med én person på begge sider av bordet.

Kjøpet ble av flere oppfattet som en sammenblanding av Berner Gruppens penger og Heyerdahl-familiens privatøkonomi.

- Følelser
Heyerdahl omtalte imidlertid salget i en pressemelding 19. oktober 2007:

- Eiendommen selges fordi vi i dag ikke har en prosjektorganisasjon som er tilstrekkelig trenet for en utbygging av denne størrelsesorden, svarte Heyerdahl på spørsmål om hvorfor han solgte Ridehuset.

- Hvorfor selge til Berner Gruppen?

- Det er knyttet mange følelser til eiendommen. Ved å selge til Dagbladets eiendomsselskap selges ikke eiendommen helt ut av familien — rent følelsesmessig.

- Synes du ikke det er problematisk å selge eiendommen til selskap der du selv er hovedeier?

- Egentlig ikke. Dette er en transaksjon initiert av Berner Gruppen, og hvor saksbehandlingen, inkludert habilitetshensyn er blitt nøye
ivaretatt, sier Heyerdahl.

Heyerdahl ville i går ikke gi noen kommentar om saken til Dagens Næringsliv.

STRIDENS KJERNE: Heyerdahls gamle ridehus, der han selv tilbrakte mange timer på hesteryggen, ble solgt til Dagbladet i 2007 for 130 millioner kroner. Siden den gang har byggetillatelsen gått ut. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
STRIDENS KJERNE: Heyerdahls gamle ridehus, der han selv tilbrakte mange timer på hesteryggen, ble solgt til Dagbladet i 2007 for 130 millioner kroner. Siden den gang har byggetillatelsen gått ut. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
ÅPNET: Heyerdahl åpnet generalforsamlingen i Berner Gruppen. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
ÅPNET: Heyerdahl åpnet generalforsamlingen i Berner Gruppen. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer