Heyerdahl blir sittende

Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl er frifunnet for anklagene om aksjejuks i granskningsrapporten som ble styrebehandlet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en skjebnedag for Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl i dag. Styret skulle ta stilling til om Heyerdahl har gitt en ukjent aksjonær 300 millioner i rabatt på Orkla-aksjer, og stengt Stein Erik Hagen ute fra selskapet.

Etter et åtte timer langt styremøte i dag, ble det klart at styret fremdeles har tillit til Heyerdahl.

- Det er ikke påvist at Heyerdahl eller Orklas øvrige ledelse, har gjort seg skyldig i brudd på lov eller forskrift, sier styreformann Finn A. Hvistendahl.

- Men utvalget har heller ikke opplysninger som kan utelukke dette.

De opplysningene utvalget har innehentet, har ikke ikke påvist at Orklas ledelse har hatt kontroll over hvem som skulle få kjøpe aksjeposten, slik storaksjonær Stein Erik Hagen har hevdet.

- Styrets konklusjon er at det har tillit til Heyerdahl og Orkla-ledelsen, sier Hvistendahl.

Avgjørelsen var enstemmig.

- På bakgrunn av undersøkelsesrapportens konklusjon var dette ikke så vanskelig. De og vi kom til en entydig konklusjon, som er veldig positiv for Orkla.

Konsernsjef Jens P. Heyerdahl sier at han gjennom denne prosessen har fått understreket hvor viktig en god bedriftskultur er, fordi konsernet har kunnet arbeide med de daglige oppgavene, uavhengig av den uroen som har vært.

- Føler du konklusjonen som en seier?

- Nei, vi bruker ikke den slags ord om dette, sier Heyerdahl

Konsernsjefen i Orkla har vært i hardt vær før, men aldri vært så truet som nå. Mistanke om at han bevisst «lurte» milliardær Stein Erik Hagen for en aksjepost på rundt ni prosent, og i stedet plasserte aksjene hos Kjell Inge Røkke, fikk Orkla til å nedsette en granskingskommisjon.

De mener det er Kjell Inge Røkke som har kjøpt 9,1 prosent av Skandia, men har ikke greid å skaffe bevis for påstanden.

Heyerdahl nektet for å ha noe med transaksjonen å gjøre, men har ikke villet bidra i etterforskningen.

Advokatene Jan Fredrik Wilhelmsen og Stig Tufte-Johnsen har sammen med revisor Anders Grini gransket salget av Skandia-posten til en ukjent kjøper.

TILLIT: Finn A. Hvistendahl har tillit til Heyerdahl.