Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Heyerdahl i flydrama

LIMA (Dagbladet): Thor Heyerdahl (82) hadde «englevinger» igjen. Charterflyet der Kon-Tiki- jubilanten, Dagbladet og et russisk tv-team var om bord natt til onsdag måtte nødlande etter at hydraulikken sviktet og oljen sprutet ut fra motor og vinge på venstre side av flyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Turen fra Lima hadde vart i femten minutter da det gamle propellflyet til Aero Condor fikk en oljelekkasje. Flygerne la kursen tilbake og klarte å nødlande. Minutter senere kunne det vært for seint.

En tidligere russisk militærflyger om bord i flyet la ikke skjul på sin skrekk: Hydraulikksvikt/oljelekkasjer er noe av det alvorligste som kan skje.

Trøstet

Heyerdahl holdt sin kone Jacqueline i handa og trøstet med at dette ville gå bra så lenge motorene gikk.

Hyppig radiokontakt med flyplassen, røde blinkende lys og en annenpilot som stadig kikket under panelet i cabinen gjorde at vi skjønte at noe var galt.

- Vi har snudd og lander i Lima om få minutter, sa piloten. Han forklarte det med «elektroniske problemer».

- Alt kan skje

Ingen av passasjerene ante da at oljespruten sto ut av flyet. Det så vi først etter landing. Da Dagbladet forsøkte å ta bilder av oljeflekken som vokste til flere kvadratmeter i løpet av noen minutter, ble vi jaget vekk av en vakt væpnet med maskinpistol. I Aero Condor ville ingen snakke mer om saken.

- Jeg var nesten halvveis forberedt på dette. I Peru kan alt skje, sier Thor Heyerdahl til Dagbladet.

- Jeg var ikke redd så lenge jeg hørte motorene gå. Men vi ante ikke hvor alvorlig situasjonen var. Heldigvis rakk vi tilbake til flyplassen i Lima før alt sviktet. Det er ingen flyplasser på den strekningen vi fløy nordover. Bare litt flat ørken...

For femti år siden la Heyerdahl ut med Kon-Tiki-flåten fra Lima. Etter det har han hatt minst ni liv. Også denne gangen gikk det bra for Norges fremste verdensborger.

Han og vi andre om bord hadde flaksen og minuttene på vår side. Med glimt i øyet sier Heyerdahl:

- Selv om pilotene ikke sa noe, var jeg ikke i tvil om at flyet hadde problemer. Plutselig fikk vi lysene fra Lima på babord side. Det betyr at pilotene hadde gjort helomvending. Akkurat det med retninger i Stillehavet kan jeg!

OM BORD: Turen fra Lima hadde vart i 15 minutter da det gamle propellflyet fikk en oljelekkasje. - I Peru kan alt skje, sa Thor Heyerdahl etterpå.
PUSTET UT: Thor Heyerdahl i intervju med Dagbladets reporter etter nødlandingen ... ikke så redd så lenge motorene gikk ...