Heyerdahl støttet Sveaas

Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl støttet i kveld overraskende Christen Sveaas på generalforsamlingen. Men maktkampen er ikke over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Si din mening! ()

Jens P. Heyerdahl har kjempet hardt mot forslaget mot å bytte ut bedriftsforsamlingen i Orkla, men i kveld gikk han på talerstolen på generalforsamlingen og anbefalte aksjonærene å støtte valgkomiteens forslag til ny bedriftsforsamling.<å> - Dette betyr at bedriftsforsamlingen byttes ut i sin helhet, sa Heyerdahl, og antydet at han hadde innsett at slaget var tapt.

- Vi hadde ønsket oss større kontinuitet. Når det likevel ikke blir slik, anbefaler jeg generalforsamlingen å anbefale forslaget til ny bedriftsforsamling, sa Heyerdal.

Storinvestor Christen Sveaas er svært fornøyd med Heyerdahls retrett.

- Dette var en riktig vurdering, og en klok appell. Det demokratiske faktum er at det er flertallet som bestemmer, sier Sveaas til Dagbladet.

Dermed var det klart at bedriftsforsamlingen ville bli kastet allerede før avstemningen. Bre tre av de opprinnelige medlemmene ble gjenvalgt.

Frykter at Sveaas vil slakte Orkla

Frontene har stått steilt mot hverandre blant Orklas eiere. I kveld gikk Sveaas seirende ut av maktkampen

De nye kostene blant Orklas eiere frontes av turbo-investoren Christen Sveaas, mens de som støtter avtroppende konsernsjef Jens P. Heyerdahl taper terreng. I innstillingen fra valgkomiteen foran valget av ny bedriftsforsamling var det langt mellom den tidligere så mektige Heyerdahls venner og støttespillere.

Generalforsamlingen valgte i kveld den bedriftsforsamlingen som i løpet av noen uker utnevne nytt Orkla-styre. Det er det kampen egentlig handlet om i kveld. Nå kan Christen Sveaas se fram til å få et styre han liker bedre enn det sittende. Hans motstandere frykter at han i verste fall vil ønske å slakte konsernet og selge unna deler av virksomheten. En rekke nærings- og finanspolitikerne på Stortinget er også skeptiske til hva Sveaas kan finne på i Orkla.

Med seg i kampen har Sveaas hatt Stein Erik Hagen.

Eieren av en større aksjepost i Orkla var ventet å komme på generalforsamlingen i kveld, men dukket ikke opp. Hardnakkede rykter har gått om at det er Kjell Inge Røkke som er den anonyme eieren, men Røkke møtte ikke opp i kveld. Aksjeposten på 20 millioner aksjer ble solgt av Skandia i fjor.

RETRETT: Jens P. Heyerdahl støttet i kveld overraskende forslaget til å bytte ut bedriftsforsamlingen i Orkla.