Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Heyerdahl tok feil, men han tok ikke helt feil

Ny forskning viser at søramerikanske indianere kom til øya kort tid etter polynesierne.

PÅSKEØYA:  Påskeøya ligger i det østlige Stillehavet, om lag 350 mil vest for Chile. Øya er mest kjent for steinstatuene som kalles moaier, som finnes rundt på hele øya, hovedsakelig langs kysten.
Foto: H.M.Dronningen / NTB scanpix
PÅSKEØYA: Påskeøya ligger i det østlige Stillehavet, om lag 350 mil vest for Chile. Øya er mest kjent for steinstatuene som kalles moaier, som finnes rundt på hele øya, hovedsakelig langs kysten. Foto: H.M.Dronningen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Thor Heyerdahl mente at den amerikanske urbefolkningen var de første til å bosette seg på Påskeøya. Ved «Kon-Tiki»-ekspedisjonen i 1947 viste han at det var mulig å seile fra Sør-Amerika til Polynesia.

Han mente også at Påskeøya i forhistorisk tid ikke hadde vært så isolert som man lenge hadde antatt, og at øya ble befolket over flere perioder, og ikke bare fra de polynesiske øyene i vest.

Teoriene hans møtte sterk motstand og ble nærmest latterliggjort. Grundige undersøkelser har kunne avdekke at de første bosetterne på Polynesia kom fra sørøst-Asia, og at han dermed tok feil på hvem som kom dit først. Men - nyere forskning viser at Heyerdahl kan ha hatt litt rett i sine teorier.

Genetiske spor - Heyerdahl tok feil, men han tok ikke helt feil. At amerikanske indianere var de første som befolket øya, det kan vi med stor sikkerhet si at var feil. Men våre undersøkelser viser at amerikanske indianere kom til Påskeøya lenge før europeerne, og trolig kort tid etter polynesierne, sier professer Erik Thorsby ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

I et samarbeidsprosjekt mellom Senter for Geogenetikk ved Naturhistorisk museum i København og Thorsbys forskningsgruppe i Oslo ble over 650.000 genmarkører undersøkt.

Resultatet viser at åtte prosent av genmaterialet er typisk for amerikanske indianere og bekrefter de tidligere undersøkelsene gjort av gruppa i Oslo i 2007. De nye funnene er nå publisert i Current Biology.

- Før europeerne Forskerne mener å kunne beregne at de amerikanske indianerne kan ha kommet til Påskeøya i tidsrommet 1280-1495.

- Det er ikke lenge etter at man antar øya ble befolket av polynesiere, på begynnelsen av 1200-tallet, , men lenge før øya ble oppdaget av europeere. At amerikanske indianere kom såpass tidlig til Påskeøya gjør det mulig at de har hatt en innflytelse på den tidlige bosettingen, for eksempel på byggingen av de kjente statuene og deres plattformer, i tråd med det Heyerdahl hevdet, sier Thorsby.

- Hvordan har man kunnet beregne dette?

- Når en befolkning blander seg med en annen befolkning, så vil det på grunn av rekombinasjoner av kromosomene dannes kortere og kortere fragmenter av arvemateriale fra befolkningene desto lenger tid som går.  Våre funn viser at det var flere kortere kromosomfragmenter av arvematerialet fra amerikanske indianere enn fra europeere. Dette viser at amerikanske indianere  må ha kommet før europeerne. Ved hjelp av statistiske beregninger har vi regnet oss fram til at de amerikanske indianerne sannsynligvis har kommet til øya en gang i løpet av perioden 1280 til 1495. Dette er lenge før øya ble oppdaget av europeere i 1722.

Skeptikerne mener at å bruke DNA fra dagens befolkning ikke er nøyaktig nok?

- Dette er beregninger. Aller helst skulle vi ha hatt DNA fra gamle knokler på Påskeøya, fra før europeerne kom, men det er vanskeligere enn man skulle tro. Urbefolkningen er nølende til dette. De vil nødig gi bort knokkelmateriale fra dem de stammer fra, sier Thorsby.

Reiste til Sør-Amerika
Det er imidlertid uklart hvordan de første amerikanske indianerne kom til øya. En teori er at de har seilt på flåter fra Sør-Amerika til Polynesia, slik Heyerdahl viste var mulig med sin Kon-Tiki-ekspedisjon.

- En annen og mer sannsynlig mulighet er at noen polynesere reiste videre østover i sine dobbeltkanoer helt til de nådde Sør-Amerika, men retunerte og tok med seg noen amerikanske indianere tilbake til Påskeøya. Andre har også funnet spor av polynesere i Amerika før Columbus' tid, sier Thorsby.

Professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, Ingjerd Hoem, sier at undersøkelsen reflekterer stillehavsforskeres syn nå.

- Heyerdahl hadde delvis rett. Han hadde rett i at det har vært kontakt. Det bekrefter ikke hans større teori om at Polynesia var befolket fra øst, sier Hoem, som også er styreleder i Kon-Tiki-museet, til Dagbladet.


FRA SØR-AMERIKA:  Thor Heyerdahl var den første til å hevde at folkene som reiste de enorme steinstatuene kom ifra Sør-Amerika, men har møtt sterk motstand for sin teori gjennom årene. Dette bildet er tatt av Heyerdahl på Påskeøya i september 1998.  
Foto: Knut Snare.
FRA SØR-AMERIKA: Thor Heyerdahl var den første til å hevde at folkene som reiste de enorme steinstatuene kom ifra Sør-Amerika, men har møtt sterk motstand for sin teori gjennom årene. Dette bildet er tatt av Heyerdahl på Påskeøya i september 1998. Foto: Knut Snare. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media