«Higgens» blir ikke avlivet, og er i stedet Norges kanskje dyreste hund

Linda Enger pantsatte huset for å redde livet til «Higgens».

FEIRER: Linda Enger og «Higgens» feirer opphevelsen av sjæferens avlivningsdom . Bildet er tatt i 2010 da Dagbladet sist skrev om saken. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
FEIRER: Linda Enger og «Higgens» feirer opphevelsen av sjæferens avlivningsdom . Bildet er tatt i 2010 da Dagbladet sist skrev om saken. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) I tre år har Linda Enger kjempet for livet til schæferhunden «Higgens». Det har kostet henne 230 000 kroner.

Onsdag fikk hun beskjed fra Politidirektoratet om at den ti år gamle hunden er benådet og får leve.

- Jeg er kjempelykkelig! Det har vært tre års helvete, sier hun til Dagbladet.

Kjøper ny hundeseng - Nå kan jeg endelig kjøpe ny hundeseng til «Higgens». Nå får han jo leve. Du aner ikke hvor lykkelige vi er for å beholde ham, sier Linda Enger.

«Higgens» ble dømt til avlivning for to år siden, etter å ha bitt en dachs og en bischon frise over nakken i henholdsvis 2008 og 2009. Dachsen måtte sy sju sting i nakken. De to biteepisodene førte til at «Higgens» fikk en avlivningsdom over seg.

På helsa og lommeboka løs Hundeeier Linda Enger anket dommen. De tre siste årene har gått på helsa og lommeboka løs. Fire advokater har hatt saken. I tillegg til de 230 000 kronene saken har kostet familien, må de også betale et rettsgebyr på 25 000 kroner fordi saken var berammet til å gå for retten. Nå er rettssaken avlyst. Og benådingsdommen godtatt.

- Klarte ikke avlive ham - Vi klarte ikke å avlive «Higgens». Så vi pantsatte huset for å redde ham. «Higgens» har aldri gjort noe galt, verken før eller siden.

Linda Enger har hatt «Higgens» siden han som åtte måneder gammel valp ble underkjent fra hundeskolen i Drøbak, som utdanner hunder til tjeneste for politi og militæret.

- Han var for snill, og ville ikke bite folk.

Gode skussmål I kampen for å beholde «Higgens» har Linda Enger reist rundt til adferdsspesialister med hunden, og schæferen har fått gode skussmål. Han er en helt, vanlig snill sjæfer. Men «Higgens» liker ikke andre hannhunder.

- Om «Higgens» hadde bitt en barn, et menneske eller bitt i hjel en annen hund, hadde jeg avlivet ham.

De to biteepisodene skjedde mens «Higgens» var løs. Dachsen hadde kommet inn i Enger-familiens hage, og det likte ikke «Higgens».
Den andre biteepisoden skjedde under dressurtrening på en åpen plass.

Jobber som tjenestehund - Jeg har lagt meg flat for dette, det var min feil, han burde ikke vært løs.

De fire siste årene har «Higgens» jobbet som tjenestehund.

- Han går tur med gamle damer og eldre menn.

Tidligere har «Higgens» vært med matmor Linda på jobb da hun var aktivitør for psykisk utviklingshemmede barn, autister og barn med adferdsvansker.

Hunden ble dømt til avlivning for to år siden av Follo tingrett, mens onsdag omgjorde Politidirektoratet altså vedtaket.

Vilkårene for avlivning ikke lenger til stede I brevet fra Politidirektoratet heter det at «Higgens» ikke har vært innblandet i uheldige episoder siden sommeren 2009, at den nå er ti år gammel og at hundeeieren har flyttet fra området der de uheldige episodene fant sted.

«Direktoratet finner på bakgrunn av vilkårene for avlivning etter hundeloven § 18 fjerde ledd bokstav c jf første ledd og tredje punktum i dag ikke lenger er til stede og treffer nytt vedtak: Linda Engers hund 'Higgens' avlives ikke.»

Om «Higgens» skulle bli innblandet i en ny episode eller gå ulovlig løs uten godt nok tilsyn, vil vedtaket gjelde som en advarsel.

- Nå feirer vi. «Higgens» har fått et ekstra stort hundebein i dag!

Follo politidistrikt var ikke tilgjengelig for kommentar torsdag.

Hunden Higgins skulle avlives etter å ha bitt to andre hunder. Nå er dommen omgjort. Her sammen med matmor Linda Enger. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
Hunden Higgins skulle avlives etter å ha bitt to andre hunder. Nå er dommen omgjort. Her sammen med matmor Linda Enger. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer