- Hijab-bråket startet med nett-tabbe

Byråkrat la ut melding som ikke var klarert.

KRISE: Knut Storberget avbrøt i går vinterferien for å møte pressen og legge hijab-forslaget dødt. Foto: SCANPIX
KRISE: Knut Storberget avbrøt i går vinterferien for å møte pressen og legge hijab-forslaget dødt. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En anonym kilde i regjeringsapparatet sier til Dagsavisen at det slett ikke var Knut Storbergets statssekretær og politiske rådgiver som ble overivrige og kunngjorde at hijab skulle bli tillatt i politiet.

Angivelig var det en embetsmann i Justisdepartementet som ved en glipp la ut en pressemelding på nettet der den svært kontroversielle beslutningen ble kunngjort.

- Det er helt feil at Astri Aas Hansen og Hadia Tajik sto bak, sier den sentrale kilden til Dagsavisen.

- Merkelig
Pressemeldingen som startet hijab-rabalderet for alvor ble lagt ut på departementets hjemmeside 4. februar. «Det er besluttet at Politiets uniformsreglemet skal endres slik at det gis anledning til bruk av religiøst hodeplagg sammen med politiuniformen», het det i meldingen, som ikke skal ha vært klarert med den politiske ledelsen.

Og hijab-beslutningen skal heller ikke ha vært tatt på dette tidspunktet. Saken hadde vært oppe til uformell drøfting i Regjeringen og var blitt redegjort for i et møte med justisfraksjonene i de rødgrønne partiene, men konklusjonen forelå ikke, ifølge Dagsavisen.

- Det er merkelig at Knut Storberget gikk ut til forsvar for bruk av hijab i politiet i stedet for å innrømme med en gang at det hadde skjedd en glipp og at det ikkke var tatt noen endelig beslutning, sier en kilde i Ap til avisa, som beskriver opptakten som en «nettflause».

Justisdepartementet er i dag ikke interessert i å si noe om Dagsavisens nye opplysninger.

- Dette har vi ingen kommentarer til, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Haugen til Dagbladet.no.

Hun henviser til Storbergets uttalelser i går, da han igjen og igjen sa at han ikke kom til å kommentere selve prosessen bak det mislykkede hijab-framstøtet.

Tok alt ansvar
Det var tidlig forvirring rundt innholdet i pressemeldingen, men Storberget gikk aldri til noe direkte dementi. Justisministeren, som i likhet med partifellene Aas Hansen og Tajik hele tiden har vært positiv til å gi muslimske politikvinner muligheten til å bære hijab, måtte i går legge seg flat og skrinlegge det omstridte forslaget.

- Det er én som har ansvaret, og det er justisministeren. Derfor vil jeg ikke gå inn på hvem som har gjort hva. Ansvaret er mitt og mitt alene, sa Storberget på en pressekonferanse.

Samtidig uttalte statsminister Jens Stoltenberg at han har full tillit til statsråden.

- Det har vært to saker hvor saksbehandlingen ikke har vært god nok. Det har Knut Storberget sagt selv. Men det forandrer ikke det viktigste: at han er en veldig dyktig statsråd, sa Stoltenberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer