- Hijab-debatten må legges død nå

Ap-veteran Rune Gerhardsen er oppgitt over Knut Storberget. - Parti-toppene må straks gripe inn.

DEBATTEN MÅ LEGGES DØD: Det mener gruppeleder Rune Gerhardsen for Oslo Arbeiderparti.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
DEBATTEN MÅ LEGGES DØD: Det mener gruppeleder Rune Gerhardsen for Oslo Arbeiderparti. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):- Hijab-debatten har sporet av, sier Rune Gerhardsen, gruppeleder for Oslo Arbeiderparti, til Dagbladet.no

- Dersom hijab-debatten varer helt fram til Ap-landsmøtet i april vil forslaget bli feid av banen for godt, så godt kjenner jeg meningene i partiet. Det vil drønne, sier Gerhardsen til Dagbladet.no.

I går kveld kom nyheten om at justisminister Knut Storberget (AP) selv ikke var kjent med det nå beryktede hijab-notatet før det ble presentert på regjeringens hjemmesider tidlig i februar. I notatet het det at departementet stilte seg bak forslaget om hijab som uniformsplagg i politiet.

Gerhardsen er selv sterkt i mot å la hijaben bli en del av politiuniformen, og ser gjerne at Ap får tilbake fokus på andre saker raskt.

- Folk i høyere posisjoner i dette partiet må legge hijab-debatten død. Fram til valget overlever den uansett ikke, sier Gerhardsen til Dagbladet.no.

- Alvorlig
Han er overrasket over påstandene om at to av justisministerens ansatte, statssekretær Astrid Aas-Hansen og rådgiver Hadia Tajik har lagt ut det mye omtalte hijab-notatet på regjeringens hjemmesider, uten å orientere Storberget på forhånd.

I en artikkel i Dagbladet.no i formiddag beskrev en sentral Ap-kilde saken som «et kuppforsøk», der krefter i partiet og regjeringen forsøker å vinne gjennom en sak, før den har vært oppe til en bred debatt.

- Hvis dette stemmer er det selvfølgelig svært alvorlig. Dersom historien ikke stemmer, så må vi jo finne ut hva som foregår. Hele saken er jo uryddig håndtert, sier Gerhardsen.


- Hvorfor er saken så alvorlig?

- Begriper man ikke at hvorvidt vi skal tillate hijab i politiuniformen er en utrolig følelsesladet debatt, så begriper man ikke hvor man er, sier Gerhardsen.

Skrubbsår
- Er Storberget svekket av denne saken og blasfemisaken der han også endte med en retrett?

- Ingen som går gjennom slike saker kommer ut uten skrubbsår, men de gror jo, mener Gerhardsen.

Ap-veteranen ber nå ledelsen i Arbeiderpartiet om å «ta grep».
Statsekretær Astri Aas-Hansen, som  står midt i hijab-stormen, skriver i en tekstmelding til Dagbladet.no «Ingen kommentar fra meg.»

Hadia Tajik skriver det samme. Justisminister Knut Storberget er på hytta og har ikke besvart Dagbladet.nos henvendelser.
Musestille
Når Dagbladet.no ringer Hordaland Aps leder og stortingsrepresentant Per Rune Henriksen, vil han ikke kommentere saken.

- Så du har overhode ingen meninger om dette?

- Ingen ting jeg vil dele med Dagbladets lesere, nei.

Heller ikke leder i Vestfold Ap, Sonja Mandt-Bartholsen, vi kommentere hvor hun eller fylkespartiet står i hijab-debatten.

Hun er kjent med påstandene om at justisdepartementets statssekretær og Storbergets rådgiver skal ha lagt ut notatet om politi-hijaben uten statsrådens godkjennelse.

- Det vil jeg i alle fall ikke blande meg opp i, sier Mandt-Bartholsen.

Det samme svaret får Dagbladet.no hos flere fylkesledere, men leder John Ole Aspli i Møre og Romsdal Ap våger å ha en offentlig mening:
- Det politiske fotarbeidet har ikke vært godt nok i hijab-debatten. Det har gått for raskt i svingene. Dette er en viktig og krevende debatt, og det er avgjørende at den heretter gjennomføres på skikkelig vis, sier Aspli - som er helt uenig med de som nå mener Storberget er en svekket statsråd.
- En feil svekker ikke en statsråd av et slikt kaliber, sier Aspli.

HIJAB-REFSES: Justisminister Knut Storberget. Foto: Knut Falch / SCANPIX
HIJAB-REFSES: Justisminister Knut Storberget. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer