Hijab-helomvending for Karita

I 2007 uttalte daværende likestillingsminister Karita Bekkemellem at hijab ikke er kvinneundertrykkende. I dag sidestiller hun hijab med kjønnslemlestelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):«Er det undertrykkende om en kvinne bærer hijab? Nei, jeg mener ikke det.»

Dette sa daværende likestillingsminister Karita Bekkemellem fra Stortingets talerstol den 24. april 2007, som svar på en interpellasjon fra Ap-politiker Saera Khan om minoritetskvinners mulighet til å delta i samfunnet på lik linje med andre. I en debatt i «Studio5» på Kanlen FEM som blir sent på TV i dag sier Bekkemellem det stikk motsatte.

- Vi er imot omskjæring i Norge, og jeg har faktisk lyst til å sette dette i den samme kategorien, sa Bekkemellem, og viste til debatten om politi-hijab.

- Det er forferdelig at flotte, vakre jenter skal ha på seg den kamuflasjen fordi de ikke skal friste andre menn. Jeg blir fykende forbanna med en gang jeg begynner å snakke om det, sa hun videre.

- Undertrykkende? Nei
Men fra Stortingets talerstol i 2007 kom altså Bekkemellem med helt andre synspunkter. Da sa hun:

«Vi har flere ganger hatt en diskusjon i Norge om religiøse hodeplagg og hvorvidt det er et uttrykk for undertrykking eller om det er et uttrykk for religionsfrihet. Er det f.eks undertrykkende om en kvinne bærer Hijab? Nei, jeg mener ikke det. Debatten som har gått de siste dagene om det er mulig å selge klær iført hijab er for meg uforståelig. Men dersom kvinner på bakgrunn av sosialt press kler seg slik at vi ikke engang kan se deres ansikt — ja da har vi passert en grense for hva jeg synes er akseptabelt i et likestilt samfunn. Det er ikke sikkert at forbud er veien å gå — men jeg ønsker altså ikke et samfunn der kvinner er så tildekket at det åpenbart legger klare begrensninger på deres sosiale liv.»

- Må sette grenser
Bekkemellem utdypet i går sine hijab-synspunkter for Dagbladet, etter at debatten i «Studio5» var tatt opp. Da sa hun:

Dette handler om prinsippet om et fritt liv og at menn ikke skal få begrense kvinners seksualitet. Jeg synes det er helt uakseptabelt at staten skal være med og bygge opp under dette.

Og videre:

-  Jeg bruker sammenligningen fordi både hijab og kjønnslemlestelse handler om at menn ønsker å sette begrensninger på kvinner. Vi må være uredde og tørre å sette grenser for hva som er akseptabelt i dagens samfunn, sa hun.

Men i Stortinget i 2007 sa hun følgende:

«"Norsk" likestilling skal favne kvinner og menn fra ulike kulturer og med ulik historisk tilknytning til den tradisjonelle likestillingskampen vi har ført i Norge gjennom mange år. Norge eier ikke likestillingen. Likestilling mellom kvinner og menn er et felles internasjonalt prosjekt som bygger på at kvinner og menn skal få like muligheter og like rettigheter i alle samfunn.»

- Angrep på religion
Dagbladet konfronterte i går Bekkemellem med sine sprikende uttalelser. Da sa hun følgende:

— Uttalelsen må ses i sammenheng med ting jeg har sagt tidligere, nemlig at historisk sett er hijab og burka blitt brukt av menn for å begrense og holde kvinner tilbake. Jeg respekterer kvinner som sier at de bruker det på frivillig grunnlag, sier hun.

Bekkemellem kan forstå at en del kvinner føler det er riktig å tildekke seg, fordi de er oppvokst med det og har en tradisjon for det.

- Jeg sier ikke at vi skal forby hijab og burka, men jeg ønsker ikke at det skal bli en naturlig del av samfunnet. Vi har ennå ikke en blasfemiparagraf, så jeg har rett til å si hva jeg vil. Og det er mulig dette er et angrep på religion, men jeg forbeholder meg retten til å jobbe for kvinners rettigheter.

-  Men bør ikke du respektere kvinners rett til å velge å bruke hijab eller burka?

- Dette handler ikke om at jeg ikke respekterer dem, men det er mange muslimske kvinner som ikke ønsker å bruke hijab eller burka. Jeg ønsker å kjempe deres sak.

-  Føler du det er lettere å si hva du mener, nå som du ikke lenger er minister?

- Jeg føler meg selvsagt friere nå til å ha en mye mer direkte argumentasjon. Når du sitter i regjering må du hele tida balansere mellom mange ulike hensyn. Men jeg har alltid engasjert meg i saker som omhandler likestilling og diskriminering. Opp igjennom årene har jeg stått i mange debatter som omhandler trossamfunns indre anliggender, alt fra å fjerne statsstøtten til organisasjoner med en diskriminerende praksis, til styresammensetningen i indremisjonen.

- Du syns ikke at nettopp det kan være diskriminerende?

- Folk får mene hva de vil. Jeg har mine meninger som jeg står for, sier Bekkemellem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer