Hijab-helomvending for Karita

I 2007 uttalte daværende likestillingsminister Karita Bekkemellem at hijab ikke er kvinneundertrykkende. I dag sidestiller hun hijab med kjønnslemlestelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):«Er det undertrykkende om en kvinne bærer hijab? Nei, jeg mener ikke det.»

Dette sa daværende likestillingsminister Karita Bekkemellem fra Stortingets talerstol den 24. april 2007, som svar på en interpellasjon fra Ap-politiker Saera Khan om minoritetskvinners mulighet til å delta i samfunnet på lik linje med andre. I en debatt i «Studio5» på Kanlen FEM som blir sent på TV i dag sier Bekkemellem det stikk motsatte. - Vi er imot omskjæring i Norge, og jeg har faktisk lyst til å sette dette i den samme kategorien, sa Bekkemellem, og viste til debatten om politi-hijab.

- Det er forferdelig at flotte, vakre jenter skal ha på seg den kamuflasjen fordi de ikke skal friste andre menn. Jeg blir fykende forbanna med en gang jeg begynner å snakke om det, sa hun videre.

- Undertrykkende? NeiMen fra Stortingets talerstol i 2007 kom altså Bekkemellem med helt andre synspunkter. Da sa hun:

«Vi har flere ganger hatt en diskusjon i Norge om religiøse hodeplagg og hvorvidt det er et uttrykk for undertrykking eller om det er et uttrykk for religionsfrihet. Er det f.eks undertrykkende om en kvinne bærer Hijab? Nei, jeg mener ikke det. Debatten som har gått de siste dagene om det er mulig å selge klær iført hijab er for meg uforståelig. Men dersom kvinner på bakgrunn av sosialt press kler seg slik at vi ikke engang kan se deres ansikt — ja da har vi passert en grense for hva jeg synes er akseptabelt i et likestilt samfunn. Det er ikke sikkert at forbud er veien å gå — men jeg ønsker altså ikke et samfunn der kvinner er så tildekket at det åpenbart legger klare begrensninger på deres sosiale liv.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer