SPORTSHIJAB:  Denne drakta med hijab ble løsning for en tae kwondo-klubb i Montreal i Canada for å få med jenter fra musimske miljøer i idretten. Klubben ble først eksludert fra sitt forbund i Canda for å tillate tradisjonell hijab. Denne moderne løsningen av hijab ble godtatt i april 2011. FOTO: Geraldine Woessner, AFP/SCANPIX.
SPORTSHIJAB: Denne drakta med hijab ble løsning for en tae kwondo-klubb i Montreal i Canada for å få med jenter fra musimske miljøer i idretten. Klubben ble først eksludert fra sitt forbund i Canda for å tillate tradisjonell hijab. Denne moderne løsningen av hijab ble godtatt i april 2011. FOTO: Geraldine Woessner, AFP/SCANPIX.Vis mer

Hijab i politiet tilbake på dagsordenen

- Vi går en annen vei enn Frankrike, sier leder i regeringens trosutvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politi og dommere med hijab kan bli resultatet hvis regjeringens livssynspolitiske utvalg, eldet av Sturla Stålsett, får viljen sin, ifølge Vårt Land.

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) satte for halvannet år siden ned utvalget som skal utmeisle Norges nye religionspolitikk.

Ifølge Vårt Land ønsker utvalget å rydde plass til hijab, kors og andre religiøse symboler i det offentlige rom. Dermed kan det åpnes for at både politi og dommere få lov til å bære hijab, noe som ikke er tillatt i dag.

- Vi må tåle å bli eksponert for andres religion, enten vi møter en imam i en sykehuskorridor eller politi med hijab, sier et medlem av utvalget til avisen.

- Helt sikker Et annet medlem bekrefter utvalgets holdning.

- Ut ifra diskusjonen i utvalget føler jeg meg helt sikker på at religiøse hodeplagg må kunne kombineres både med dommerkapper og politiuniformer, sier medlemmet.

Sturla Stålsett er tydelig på at Norge går i en annen retning enn Frankrike.

- Det vil prege konklusjonen vår at vi på ingen måte vil gjemme bort eller redusere nærværet av religiøse symboler. Vi ønsker å legge til rette for at mangfoldet kan være robust, sier Stålsett.

Trukket av Storberget Spørsmålet om politikvinner kunne bruke hijab til uniformen utløste en høylytt debatt for tre år siden. Etter sterke reaksjoner ble forslaget om hijab i politiet trukket tilbake av daværende justisminister Knut Storberget.

Tros- og livssynspolitisk utvalg hadde sitt første møte i august 2010 og skal legge fram sin utredning innen nyttår.

Utvalget har fått i oppgave å foreta en gjennomgang av statens tros- og livssynspolitikk og fremme forslag som kan bidra til å skape en mer helhetlig politikk på feltet.

(NTB).

 - IKKE SOM FRANKRIKE:  Sturla J.Stålsett leder det regejringsoppnevnte utvalget som nå setter hijab i politiet på dagsorden igjen - tre år etter at daværende justisminister Knut Storberget måtte gjøre retrett.
Foto: Kirkens Bymisjon / SCANPIX.
- IKKE SOM FRANKRIKE: Sturla J.Stålsett leder det regejringsoppnevnte utvalget som nå setter hijab i politiet på dagsorden igjen - tre år etter at daværende justisminister Knut Storberget måtte gjøre retrett. Foto: Kirkens Bymisjon / SCANPIX. Vis mer