- Hijab-nei vil knuse muslimers jobb-drømmer

- Religionsfriheten svekkes uten hijab, sier Shoaib Sultan fra Islamsk Råd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I går ble det klart at justisminister Knut Storberget vil vurdere politi-hijab på nytt. Justisdepartementet har fjernet pressemeldingen som ble lagt ut onsdag i forrige uke der det ble slått fast at beslutningen om endringen i uniformsreglene var tatt.

Men hvorfor er bruken av hijab så viktig for islamske kvinner?

- Det er et religiøst påbud, sier Shoaib Sultan, generalsekretær i Islamsk Råd Norge.

- Fremmer integrering

Sultan mener det er viktig at de som tilhører den islamske tro får lov til å bruke hijab på jobben.

- Alt annet vil føre til at religionsfriheten svekkes i det norske samfunnet. Vi mener at man fremmer integrering ved å la muslimske kvinner som ønsker det delta i yrkeslivet med hijab, sier Sultan.

Generalsekretæren mener det vil svekke integreringen hvis kvinner med hijab ekskluderes.

- Hvis kvinner med hijab systematisk utelukkes fra slike jobber vil det selvsagt kunne svekke integreringen. Utelukkelse vil føre til mer isolasjon, og også mindre kontakt på tvers av religiøs- og kulturell tilhørighet, sier Sultan.

Dette er saken:

Politidirektoratet sa tidligere i år ja til bruk av hijab til den norske politiuniformen.
De håper at oppmykningen i uniformsreglene skal sikre en bredere rekruttering og sikre at politiet representerer alle samfunnslag uavhengig av livssyn og etnisitet

Arne Johanessen i Politiets Fellesforbund er motstander av forslaget, og får støtte fra Høyre, Senterpartiet og FrP. De håper regjeringen snur i hijab-saken.

88 prosent av de som har avgitt stemme hos Dagbladet.no er motstandere av forslaget. 19.45 hadde 30 000 personer sagt sin mening.

Hijabsaken ble aktualisert da 23-årige Keltoum Hasnaoui Missoum fra Sandnes skrev et brev til politidirektoratet der hun spurte om det var tillatt å bruke hijab under utdanningen og senere til uniformen.

23-åringen har lenge ønsket å søke på politihøyskolen, men har trodd det ville bli umulig for henne å praktisere politiyrket fordi hodeplagget hijab ikke kunne brukes sammen med politiuniformen.

- Ikke et symbol
- Bør ikke offentlige tjenestemenn la være å vise fram sin religion ved bruk av symboler, som hijab?

- Regulering av hijabbruk vil føre til svekket religionsfrihet. Hijab er ikke et symbol slik motstanderne hevder å tro, men en religiøs plikt, sier Sultan.

KULTURELL FRIHET: I 2007 holdt Shoiab Sultan foredrag om kulturell frihet for kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit med påfølgende middag på Skaugum. Foto:  Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KULTURELL FRIHET: I 2007 holdt Shoiab Sultan foredrag om kulturell frihet for kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit med påfølgende middag på Skaugum. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Islamsk Råd mener man ser en stadig mer aggressiv tone overfor den muslimske minoriteten.

- Vi ser tendenser til en aggressiv tone i samfunnsdebatten, og vi får tilbakemeldinger fra muslimske barn og voksne som viser dette, sier Sultan.

HIJAB-NEI: Stortingsrepresentant Ola Borten Moe fra Senterpartiet sier nei til hijab i politiet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / SCANPIX
HIJAB-NEI: Stortingsrepresentant Ola Borten Moe fra Senterpartiet sier nei til hijab i politiet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / SCANPIX Vis mer

- Ikke verdsatt
- Hvilke konsekvenser vil det få hvis forsvaret og andre som allerede har tillatt bruken av hijab nå snur?

- De som følte at de endelig var i ferd med å bli akseptert vil i så tilfelle føle at deres innsats for et bedre samfunn ikke blir verdsatt. De vil føle seg ekskludert og at deres drømmer om en karriere i forsvar eller politi blir knust. De vil føle at de må velge mellom assimilering eller segregering, sier Sultan.

GLAD FOR STØTTEN: Leder for Politiets fellesforbund Arne Johannessen er glad for støtten fra Høyre og Senterparti-medlem Ola Borten Moe. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
GLAD FOR STØTTEN: Leder for Politiets fellesforbund Arne Johannessen er glad for støtten fra Høyre og Senterparti-medlem Ola Borten Moe. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Generalsekretæren frykter nå at den religiøse trosfriheten til norske muslimer er i ferd med å bli innskrenket.

- Vi frykter at debatten tar en retning hvor muslimenes religiøse trosfrihet blir fremstilt som en lojalitetskonflikt, sier Sultan.

OSLO 20081209: Akhtar Chaudhry under  nominasjonsmøtet til Oslo SV på SAS-hotellet i Oslo.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
OSLO 20081209: Akhtar Chaudhry under nominasjonsmøtet til Oslo SV på SAS-hotellet i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Annenrangs innbyggere
Sultan frykter at muslimer i større og større grad vil føle seg som annenrangs innbyggere.

- Vi håper inderlig at så ikke skjer, men frykter at det er den veien det bærer, sier Sultan.


- Og er det noen grunn til å tro at den muslimske minoriteten ønsker å innskrenke majoritetens ytringsfrihet?

- Selvsagt ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer