- Hijab-nekt er lovstridig

Likestillingsombudet krever begrunnelse fra Storberget.

SNUOPERASJON: Justisminister Knut Storberget på pressekonferansen der han opplyste at han skrinlegger forslaget om å tillate politifolk å bruke hijab i tjenesten.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
SNUOPERASJON: Justisminister Knut Storberget på pressekonferansen der han opplyste at han skrinlegger forslaget om å tillate politifolk å bruke hijab i tjenesten. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Likestillingsombudet vil at justisminister Knut Storberget (Ap) skal begrunne hvorfor han har snudd og ikke vil tillate hijab i politiet. Ombudet mener det er i strid med diskrimineringsloven.

- Debatten om denne saken har gått helt av skaftet, sier likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås, som håndhever loven, til Aftenposten.

Hun mener at Storbergets beslutning preges av at det er valg til høsten.

- Men vi skal ivareta interessene til enkeltpersoner og grupper - også til dem som ikke er avhengig av velgerne, sier hun.

Gangås vil om kort tid skrive brev til Storberget og be om en nærmere begrunnelse for hijabforbudet. Ombudet har i flere tidligere saker konkludert med at forbud mot hijab eller turban på arbeidsplassen er lovstridig.

- I utgangspunkt skal det mye til å nekte politiet å bruke hijab, fordi det i prinsippet vil innebære et yrkesforbud, sier hun.

Likestillingsombudet understreker at det kan finnes saklige grunner for å nekte bruk av religiøst hodeplagg, og hun ønsker derfor å vurdere om Storberget har slike grunner.

Justisministeren vil få tre ukers frist til å svare. Dersom ombudet konkluderer med at loven er brutt, kan Storberget anke avgjørelsen inn for likestillings- og diskrimineringsnemnda.

Gangås mener det vil være bemerkelsesverdig hvis departementet ikke retter seg etter en avgjørelse i nemnda, men et vedtak er ikke bindende for departementene.


(NTB)


RASER: Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås krever svar fra justisminister Knut Storberget.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
RASER: Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås krever svar fra justisminister Knut Storberget. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer