Hijab og turban blir tillatt i Forsvaret

Turban, hijab og kalotter er fra i sommer tillatt i tilknytning til uniformer i det norske forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er Forsvarsdepartementet som har gitt klarsignal til ordningen som tillater bruk av en del symboler sammen med uniformen, skriver Stavanger Aftenblad.

- Bruken av religiøse symboler på forsvarets uniformer ble klarert fra 1. juli i år, opplyser major Tor Simen Olberg, rådgiver for Feltprosten som leder Feltprestkorpset i Forsvaret.

Blant symbolene som er tillatt i bruk er turban for soldater som er sikher. For soldater tilhørende det mosaiske trossamfunn, det vil si jøder, er det blitt tillatt å bære en kalott eller en mindre, rund lue på hodet. Denne kan også bæres under den vanlige uniformsluen.

Kvinnelige soldater som er muslimer kan fra nå av bruke hijab som hodeplagg om de ønsker det.

- Det forutsettes at kvinner som bærer hijab har knyttet denne stramt rundt hodet. Hodeplagget skal ikke henge og slenge fritt omkring den enkelte, sier major Olberg i feltprestkorpset.

Han tilføyer at rekken av tillatte symboler ikke lang. I tillegg til de nevnte symbolene tillates soldater også å kunne bære armbånd med sine religiøse symboler inngravert eller påmontert.

Major Tor Simen Olberg opplyste om de nye reglene for uniformssymboler under et seminar om religion og konflikter som denne uken ble holdt på NATOs Joint Warfare Centre på Jåttå i Stavanger.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer