Hijab-saken er ikke slutt

Opposisjonen går hardere på Storberget.

I HARDT VÆR: Justisminister Knut Storberget opplyste på en pressekonferanse i Oslo fredag at han skrinlegger forslaget om å tillate politifolk å bruke hijab i tjenesten. Opposisjonen er imidlertid ikke fornøyd med redegjørelsen. Foto:Erlend Aas/SCANPIX
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
I HARDT VÆR: Justisminister Knut Storberget opplyste på en pressekonferanse i Oslo fredag at han skrinlegger forslaget om å tillate politifolk å bruke hijab i tjenesten. Opposisjonen er imidlertid ikke fornøyd med redegjørelsen. Foto:Erlend Aas/SCANPIX Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Opposisjonen er ikke fornøyd med Knut Storbergets redegjørelse for gangen i hijab-saken og vil be justisministeren om å avklare når han kom i tvil om standpunktet sitt i saken.


Fredag sa Storberget at han ikke hadde konkludert i saken om bruk av hijab i politiet 4. februar, samme dag som Justisdepartementet la ut en melding på sine nettsider om at det var «besluttet at Politiets uniformsreglement skal endres slik at det gis anledning til bruk av religiøst hodeplagg».


Storberget vil heller ikke si om han kjente til at godkjenningen av politi-hijab ble offentliggjort.


Vil ha Storberget i tale


Opposisjonen synes dette er merkelig, og etter det Aftenposten kjenner til vil Frp og Høyre be Storberget svare på spørsmål om hvordan han håndterte saken.


I første omgang vil det bli sendt et brev fra kontroll- og justiskomiteen. det brevet blir sendt kommende tirsdag. Om justisministerens svar ikke er tilfredsstillende, kan det bli aktuelt med en åpen høring.


Foss undrer seg


På en pressekonferanse torsdag innrømmet Storberget at han hadde vært tilhenger av hijab for politikvinner, men at han ikke hadde konkludert 4. februar da godkjenningen ble lagt ut. På samme pressekonferanse trakk ministeren forslaget om å tillate hijab.

IKKE FORNØYD 1: Per Kristian Foss
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
IKKE FORNØYD 1: Per Kristian Foss Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer


- Hvordan var han i stand til å ha et ikke-standpunkt, samtidig som det lå en pressemelding i departementet om at man hadde tatt et standpunkt, spør Høyres Per-Kristian Foss, og legger til:


- Er ikke en beslutning tatt av departementet ensbetydende med at Storberget - departementets sjef - også har tatt standpunkt, undrer Foss seg videre.


Hagen kritiserer Stoltenberg


Carl I. Hagen (Frp), Stortingets visepresident, vil vite om Storberget snakket sant på torsdagens pressekonferanse.


- I perioden 4. til 6. februar forsvarte han sin beslutning om å tillate hijab. I dag sa han at han ikke hadde bestemt seg. Enten snakket han sant da, og angrer, eller så snakker han sant nå, mener Hagen.


Hagen antyder også overfor Aftenposten at statsminister Jens Stoltenberg feilinformerte Stortinget da han onsdag lovet en «bred diskusjon», samt en «grundig saksbehandling» før man ville konkludere i hijab-saken, for deretter å fatte en avgjørelse etter kun to dager.


- Byråkrat feilpubliserte


IKKE FORNØYD 2: Carl I. Hagen.
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
IKKE FORNØYD 2: Carl I. Hagen. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

Statssekretær i Justisdepartementet Astri Aas Hansen (Ap) og politisk rådgiver Hadia Tajik (Ap) har de siste dagene fått skylden for å ha stått bak publiseringen av hijab-vedtaket på departementets nettsider.


Den kritikken er uberettiget, sier en regjeringskilde til Dagsavisen.


- Det er helt feil at Aas Hansen og Tajik sto bak, sier kilden, som forteller at en embetsmann i Justisdepartementet ved en feiltakelse la ut meldingen om at hijab skulle tillates i politiet.


Beslutningen var imidlertid ikke tatt, sier kilden, på tross av at både Storberget, Aas Hansen og Tajik var positive.


- Det er merkelig at Storberget gikk til forsvar for bruk av hijab i stedet for med en gang å innrømme at det hadde skjedd en glipp, sier en kilde i Ap til avisen. (©NTB)

 


USKYLDIG?: Det hevder regjeringskilde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
USKYLDIG?: Det hevder regjeringskilde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer