KAN BLI UTSATT: Regjeringen stresser ikke fram en omkamp om hijab i politiet før høstens stortingsvalg. Saken får ta den tiden den tar, sier kilder i Arbeiderpartiet til Aftenposten. Foto: METROPOLITAN POLICE/EPA/SCANPIX
KAN BLI UTSATT: Regjeringen stresser ikke fram en omkamp om hijab i politiet før høstens stortingsvalg. Saken får ta den tiden den tar, sier kilder i Arbeiderpartiet til Aftenposten. Foto: METROPOLITAN POLICE/EPA/SCANPIXVis mer

Hijab-vedtak kan bli utsatt til etter valget

Regjeringen stresser ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen stresser ikke fram en omkamp om hijab i politiet før høstens stortingsvalg. Saken får ta den tiden den tar, sier kilder i Arbeiderpartiet til Aftenposten.

Politidirektoratet (POD) fikk hijabsaken i retur fra Justisdepartementet i forrige uke etter regjeringens retrett i saken. I oppdragsbrevet gir ekspedisjonssjef Karen Alette Melander i Justisdepartementet direktiver om endringer i uniformsreglementet, men hijab er ikke nevnt med et eneste ord.

«Det er etter departementets oppfatning viktig å ivareta hensynet til en mest mulig nøytral politiuniform og at en aksept av tildekking av hår gis et beskjedent omfang», heter det i brevet.

Det gå ikke fram av brevet om departementet kun vil ha tildekking av hodet, eller tildekking også av halsen som med hijab, skriver Aftenposten.

Informasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet sier at det ikke er gitt noen tidsfrist for PODs arbeid med saken, men kilder sentralt i Arbeiderpartiet sier til avisen at det er en omfattende vurdering som skal gjøres fra PODs side med sammenligninger i inn- og utland, og at dette «får ta den tiden det tar».

Problematisk

Valgforsker Bernt Aardal mener at saken er svært problematisk for den rødgrønne regjeringen og han tror en raskere avgjørelse kan presse seg fram. I hijabsaken er han sikker på at det er Fremskrittspartiet som vil score mest - uansett.

Aardal nevner flere momenter som han mener underbygger hijabstriden som den ideelle valgkampsak Frp-leder Siv Jensen har ønsket seg:

* Motstanden mot hijab i politiet er nær sagt unison i partiets grunnfjell og potensielle velgermasse.

* Selv muslimske miljøer strides om bruk av religiøse hodeplagg i politiet.

* Partiet kan kjøre hardtslående prinsipielle argumenter.

Vil ha raskere avklaring

Politiets fellesforbunds leder Arne Johannessen er klar på hijabstriden må avklares før høstens stortingsvalg.

- Dette er en het, prinsipiell og dagsaktuell sak som krever rask avklaring, sier han.

I Frp er de like klare på at dette er en gullsak for partiet.

- Vi er jo litt spente på om regjeringen vil seigpine seg selv ved å la saken henge over hodene på seg svært lenge. Vi håper jo at de steker i sitt eget politiske fett. Jeg ser fram til å få en avgjørelse, men lever godt med at regjeringen sliter med denne saken lengst mulig, sier justispolitisk talsmann Jan Arild Ellingsen i Frp.

(NTB)