INNRØMMER: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) innrømmer i et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité at den samlede håndteringen av hijabsaken «kunne ha vært bedre».
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
INNRØMMER: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) innrømmer i et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité at den samlede håndteringen av hijabsaken «kunne ha vært bedre». Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer

- Hijabsaken kunne vært bedre behandlet

Stoltenberg innrømmer i brev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) innrømmer i et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité at den samlede håndteringen av hijabsaken «kunne ha vært bedre».

Statsministeren innrømmer på nytt at det den 4. februar ble lagt ut informasjon på justisdepartementets hjemmesider som ga et feilaktig inntrykk av at det var fattet en beslutning.

- Dessverre ble det feilaktige inntrykket først korrigert den 10. februar. I ettertid ser vi at det ville ha vært en klar fordel for saken om den misforståelsen som hadde oppstått hadde vært oppklart tidligere, skriver han.

Komiteens leder Lodve Solholm (Frp) sier til NTB at han foreløpig ikke kan kommentere svaret fra statsministeren. Han må studere det nærmere og i tillegg konferere med sin partifelle, Carl I. Hagen.

Retorisk spørsmål

Brevet er et svar på kontrollkomiteens retoriske spørsmål om hva regjeringen legger i begrepet «grundig og ordentlig» saksbehandling slik statsministeren lovet Stortinget den 18. februar.

To dager senere ble hele hijabsaken lagt på is og komiteen vil vite hvor lang tid statsministeren egentlig mener man trenger for å gjennomføre en grundig og ordentlig saksbehandling.

I sitt svar unngår Stoltenberg å besvare spørsmålet konkret og viser i stedet til at utredningsprosessen ble stoppet og at det følgelig ikke var behov for noen ytterligere saksbehandling.

Gjentar saksgangen

I et følgeskriv gjentar statsministeren saksgangen i forbindelse med den henvendelsen Politidirektoratet fikk om en kvinne som søker til Politihøgskolen kan benytte hijab.

Justisminister Knut Storberget var i utgangspunktet positiv til en endring av reglementet slik at politiet fikk anledning til å benytte religiøse hodeplagg som en del av uniformen, skriver Stoltenberg i sitt svarbrev til kontroll- og justiskomiteen.

Han skriver at saken ble drøftet i regjeringen, men sier det ikke er riktig at det ble konkludert med å si ja til hijab slik det er fremstilt i enkelte medier. Det ble derimot åpnet for å endre uniformsreglementet for å ta religiøse hensyn, men på hvilken måte det kunne skje skulle utredes videre og forelegges de berørte departementene, skriver statsministeren.

Han viser så i det konkrete svaret til beslutningen som innebar at hele utredningsprosessen ble stanset og forslaget om endring av uniformsreglementet lagt på is.

NTB