Hilary (33) krysset kanalen med sugerør

Kan bare bevege hodet - satte seilerekord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Britiske Hilary Lister er lam fra halsen og ned. Hun er kun i stand til å bevege hode, øyne og munn, men det hindret henne ikke fra å skrive seg inn i seilehistorien.


33-åringen er nemlig den første person som verken kan bruke armer eller bein, som har krysset Den engelske kanal i seilbåt, melder BBC.

- Jeg er bare lykkelig, sa Lister etter å ha seilt 42 kilometer fra Dover i England til Calais Frankrike.

Kanalferden tok seks timer og 13 minutter, og er den lengste soloseilasen noen sinne foretatt av en person som ikke kan bevege armer og bein.

Styrer med «sugerør»

- Det er rett og slett overveldende. Jeg er veldig takknemlig med tanke på alle som gjorde dette mulig, sier Hilary, som i fire år har kjempet mot en sykdom som gradvis har gjort henne lam fra anklene og opp til nakken.

Lister manøvrerer sin åtte meter lange seilbåt «Malin» ved hjelp av sitt eget åndedrett. Hun puster inn i to spesiallagde sugerør som er festet til mekanismer som styrer seil og ror.

Teknologien er den samme som i Hilarys rullestol, som også styres ved hjelp av pusten.

FEIRET MED SJAMPIS: I Calais ventet ektemannen Clifford og resten av støtteapparatet. Foto: SCANPIX/EPA
FEIRET MED SJAMPIS: I Calais ventet ektemannen Clifford og resten av støtteapparatet. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

- Nå håper jeg funksjonsfriske vil tenke gjennom sitt syn på funksjonshemmede. Vi trenger ikke å pakkes inn i bomull. Vi kan gå hen å gjøre tullete eller farlige ting dersom vi vil.

Hilary vil bruke alle inntektene fra rekordseilasen til å gi andre funksjonshemmede muligheten til å sette seg i en seilbåt. Selv planlegger hun å legge ut på sjøveien rundt Storbritannia neste år.

PÅ VEI: Hilary brukte seks timer og 13 minutter på å krysse Den engelske kanal.