Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forlatte pinnsvin

Hilde fant åtte forlatte pinnsvinunger. Nå bor de på badet hennes

Hilde Stenseth oppdaget de små pinnsvin-nøstene på tur med hunden. Ingen pinnsvinmamma var å se.

RESERVEMAMMA: Hilde Stenseth oppdaget noen små pinnsvinunger da hun var ute og luftet hunden sin. Da mora til ungene aldri dukket opp, tok hun kontakt med pinnsvinhjelpen. Video: Hilde Stenseth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg så de kom ut fra en stikkrenne. Jeg begynte å google litt, og fant ut at hvis man finner pinnsvin som går alene så skal man ikke forlate dem. Så jeg hentet en kasse og fikk tatt vare på dem, forteller hun.

Deretter tok hun kontakt med Pinnsvinhjelpen, som kan hjelpe når man finner forlatte pinnsvin.

- De fortalte at det kunne hende det var igjen flere et sted. Så vi fikk ordnet en provisorisk innretning så vi fikk dratt gjennom avløpsrøret. Da ramlet det enda fire pinnsvinunger ut. De svakeste av dem hadde ikke klart å komme seg ut, sier Stenseth.

Bestilte spesialmat

Teorien er at pinnsvinmoren har forlatt ungene fordi den tørre sommeren har gjort det vanskelig nok å overleve selv.

- Det har blitt satt ut litt mat til pinnsvin i hele sommer, men vi har en ganske stor bestand her oppe, forteller Stenseth.

Hun og ektemannen tok med pinnsvinene hjem, hvor de siden har satt opp et eget lite habitat for dem.

- Vi prøver å lage aktiviteter for dem, også har jeg fått bestilt mat som er spesielt egnet for pinnsvin. Også veier vi de hver dag og skifter på habitatet et par-tre ganger om dagen, forteller hun.

Hun har fått høre at man ikke burde slippe dem ut før de er over 400 gram. Nå er de rundt 150, så det blir noen uker til med pinnsvinvakt.

- Det er som å ha fått åttlinger. De er kjempesøte!

- Sett ut mat

Ingrid Fosse i Pinnsvinhjelpen oppfordrer ikke folk til å ta inn pinnsvin de ser går alene.

- Det kommer helt an på situasjonen. Har man en minste formening om at moren kan være i nærheten, bør man la dem være.

Hun forteller at pinnsvin og andre dyr trenger hjelp fra mennesker til å overleve når det er så varmt og tørt som det har vært i sommer.

- Sett ut skåler med mat og vann, og lag en foringsstasjon hvis det er muligheter for det. Man kan finne ut hvordan på Pinnsvinhjelpens nettsider.

Hun legger til at det også finnes andre ting man kan gjøre.

- Ha alltid en stor skål med vann stående ute på plenen, og gjerne en liten skål et annet sted.

Stenseth kommer til å følge med på hvor fort pinnsvinene vokser før hun eventuelt overlater dem til seg selv i løpet av høsten. Inntil videre byr ikke oppfostringen på så veldig store problemer, annet enn noen nye daglige rutiner.

- Nå har de okkupert det ene badet vårt. De må ha det varmt og godt, så der går det i aviser og et klatrestativ vi har etter katten vår. Vi har bare brukt fantasien, forteller hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!