Hilde slår kjæresten sin for åpen mikrofon

I NRK-dokumentar om kvinner som slår menn.

VOLDSOMT SINT: Hilde blir ofte sint for bagateller. Og når hun blir sint nok, slår hun. Foto: Ole Morten Melgård
VOLDSOMT SINT: Hilde blir ofte sint for bagateller. Og når hun blir sint nok, slår hun. Foto: Ole Morten MelgårdVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I radiodokumentaren «Kvinner som slår menn», som sendes på NRK P2 klokka ti i formiddag og i morgen klokka 21, møter vi kjæresteparet Hilde og Ole som har vært sammen i fem uker.

Hør dokumentaren her!

Kvinnen i midten av 40-åra har slått menn mange ganger, også den nye kjæresten. Hun tenner fortere enn de fleste. Er hun trøtt eller sulten og det skjer noe hun absolutt ikke liker, slår hun.

- Livredd - Jeg er livredd for at han en dag får nok og går fra meg. Angsten sitter som en klump i brystet, sier Hilde. Hun har gått på sinnemestringskurs for kvinner i et forsøk på å få kontroll over egen agressivitet.

Hilde er langt fra eneste kvinne som slår. Både internasjonal og norsk forskning viser at kvinner utøver minst like mye vold overfor partneren sin som menn. Kvinner og menn kommer likt ut i undersøkelser om vold i hjemmet når det gjelder konkrete spørsmål om slag og spark.

En viktig forskjell er at den farligste volden, langvarig mishandling og vold som dreper, den er det menn som står for.

Hilde har ikke svar på hvorfor hun blir så sint at hun slår.

- Kanskje jeg mangler den sperren de fleste mennesker har. Jeg har merket at jeg kan tenke nei, stopp det, ikke gjør det, og så slår jeg likevel, forteller hun.

Hun sier det merkelig nok føles godt på en litt rar måte.

- Når du bikker over og mister litt deg sjøl. Du er ikke helt klar over at du gjør det, men plutselig merker du at du slår.

Krisesenter for menn Det er større fokus i dag på at også menn kan være ofre. Fra årsskiftet skal alle kommuner ha et krisesentertilbud til menn. I radiodokumentaren spøker Ole med at krisesenter kanskje er noe for ham. Når han presiserer overfor Hilde at det bare er en spøk, blir hun rasende.

Hun skjeller og smeller og slår ham flere ganger på kroppen - for åpen mikrofon. Ole blir lei seg og stikker av.

- Jeg føler det er veldig nedverdigende, og at jeg ikke har fortjent en slik behandling. Det beste for meg er å komme vekk fra situasjonen. Da får hun tid til å roe seg. Få satt det i perspektiv det som egentlig er skjedd, forklarer Ole.

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress laget studien «Vold mot menn i nære relasjoner» i 2009. Den viser at en god del menn er voldsutsatte i parforholdet. En god del søker også til krisesentre. Likevel påpeker forskerne at det er for lite kunnskap om vold mot menn i parforhold, og de etterlyser mer forskning på temaet.

- Helt forferdelig Hilde vil fortelle om sinnet sitt på radio fordi hun synes det er viktig at det blir satt fokus på at det ikke bare er menn som kan bli voldsomt sinte og slå.

- Etterpå føles det helt forferdelig. Du angrer deg så grusomt. Du vil bort å trøste, men da får du ofte avvisning. Det er veldig forståelig, sier hun.

Hilde gir uttrykk for at det er «like greit» at hun aldri fikk de barna hun ønsket seg.

- Hadde jeg klart å la være å bli så sint på dem? Hadde jeg klart å la være å slå. Jeg er livredd for at jeg hadde kommet til å skade ungene.

I radiodokumentaren kommer det fram at paret har planer om å gifte seg. I dag er de ikke lenger sammen.