Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hill-Marta kan gi plass for Karita

Hvis Hill-Marta Solberg trekker seg som nestleder, vil Karita Bekkemellem Orheim seile opp som hennes etterfølger. Det vil bety at verken Trond Giske eller Bjarne Håkon Hanssen rykker opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I stedet vil skogsarbeider Dag Terje Andersen bli sett på som en naturlig motvekt til Jens og Karita.

Hill-Marta Solbergs uttalelser i går om at hun vil vurdere meget nøye om hun skal fortsette som nestleder, blir av mange i partiet oppfattet som et tegn på at hun gir seg. Solberg (50) har sittet i ti år, og de siste månedene som buffer mellom Jagland og Stoltenberg har vært tøffe.

Den ukentlige pendlingen til hjemstedet Sortland i Vesterålen er også en belastning hun har levd lenge med. Hvis hun velger å trekke seg, vil det ikke bli oppfattet som et nederlag. Solberg nyter stor respekt for den måten hun har taklet sin vanskelige rolle på.

En eventuell avgang vil bety at Ap trenger en ny kvinne i toppledelsen. For øyeblikket er tidligere barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim (37) den mest aktuelle. Som leder i Ap's kvinnebevegelse og sentralstyre har hun markert seg langt sterkere enn Sylvia Brustad (35), en annen tidligere statsråd som nevnes som kandidat.

Men med Karita på topplederlaget vil både Trond Giske (35) og Bjarne Håkon Hanssen (39) ha små muligheter til å bli hennes makkere. Giske fordi han er for lik henne i alder og velgerappell. Hanssen fordi de politisk representerer Stoltenbergs sterkeste støttespillere. Både fagbevegelsen og de som definerer seg som venstresida i partiet vil kreve å få en motvekt mot Stoltenberg og Bekkemellem Orheim.

Tidligere partisekretær og landbruksminister Dag Terje Andersen (44) nevnes av stadig flere som en ønsket nestleder. Etter at han mistet plassen på Stortinget, har han tatt opp sitt gamle yrke som skogsarbeider.Han oppfattes som et folkelig innslag Ap trenger.

Hele Norges coronakart