- Hill mitt folk, død over de ekle utskuddene

Nå hylles «Rød Tarzan» av beryktede, russiske nynazister.

FRYKTET: Slavisk Union gjennomfører ofte demonstrasjoner og voldelige raid i Russland.  Foto: AFP/Scanpix
FRYKTET: Slavisk Union gjennomfører ofte demonstrasjoner og voldelige raid i Russland. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den russiske nynazisten og ransmannen Vyacheslav «Rød Tarzan» Datsik ble i dag framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett etter, at den ettersøkte mannen meldte seg i vakta til Politiets utlendingsenhet med en ladd pistol.

Datsik ankom retten i ei svart t-skjorte med nazisymboler og slagord på tysk.

Da Dagbladet spurte om å ta bilder av ham, svarte han bekreftende, før han hevet en strak arm med ustrakt hånd mot kameraet. 29-åringen var påført håndjern, og måtte derfor løfte begge armene i forsøket på den provoserende gesten.

Og hans russiske meningsfeller hyller nå nynazisten og kampsportutøveren.

Bragd Dmitry Demuskin, leder av organisasjonen Slavisk Union, sier i et intervju med russisk TV at det ble sagt at Datsik var gal, ikke kunne snakke for seg og bare var aggressiv. Demuskin reagerer sterkt på omtalen av kameraten.

- Han klarte å krysse to grenser, attpåtil mens han hadde to våpen. Han tok kontakt med myndighetene, og nå er han på et asylmottak.

— Han ringte meg noen timer før han ville overgi seg. Han sa til meg at han ville søke asyl, og jeg sa at det var hans privatsak, sier Demuskin til russisk TV.

Slavisk Union er en av Russlands mest beryktede nazigrupperinger. Gruppa trener med våpen i skogene utenfor Moskva, og settes i forbindelse med flere angrep på russere med annen etnisk bakgrunn.

Organisasjonen mener Russland må styres slik Adolf Hitler styrte Tyskland, og beundrer Hitler åpent.

Tok kontakt Datsik har gått flere kamper i Mixed Martial Arts, og beseiret UFC-mesteren Andrei Avlovski i 1999. I 2009 fikk Datsik diagnosen schizofren, og ble dømt til tvungen behandling på en lukket psykiatrisk anstalt. 22. august rømte han fra den samme anstalten - ved å rive seg gjennom et gjerde med bare hendene.

Datsik har i flere videoer lagt ut på Youtube også gjort sine holdninger klart:

Rense - Jeg har kommet hit fra for å rense alle de slaviske landene - fra Balkan til Alaska. For å rense Stor-Russland for ikke-russere, sier han i en video.

SKJULESTED: Her holdt nynazistene til. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
SKJULESTED: Her holdt nynazistene til. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

- Bli med i Den slaviske Union. Hill mitt folk, død over de ekle utskuddene! Hill Stor-Russland, utbryter han.

Retten ga i dag politiet medhold i varetektsfengsling i fire uker for Datsik og en av de medsiktede.

To av ukene er i full isolasjon. Kjennelsen for den tredje i saken ble utsatt til i morgen.

En fjerde person ble pågrepet i saken tidligere i kveld. Han ble tatt da han møtte opp hos tatoveringsstudioet «Metal Tattoo» i Oslo - det antatte samlingspunktet for naziklikken.

Nakne Dagbladet skrev tidligere i dag at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble varslet av russiske etterretningskolleger om at «Rød Tarzan», som rømte fra en psykatrisk institusjon i St. Petersburg i august, var på vei til Norge.

Datsik og hans Oslo-venner ble så holdt under oppsikt etter at han kom til landet, lenge før 33-åringen selv meldte seg selv for politiet i Oslo.

Sikkerhetstjenesten har formelt overlatt saken til oslopolitiet, men kartlegger ennå det som framstår som en liten klikk med bevæpnede, østeuropeiske nynazister på norsk jord.

Flere naboer har forklart at de har sett nynazister som trente kampsport nakne i studioet, og at det var nazieffekter synlig utstilt bak den nå stengte døra.

HÅNET RETTEN: Vyacheslav Datsik (bildet), russisk nynazist og ransmann, også kalt «Rød Tarzan» ble i dag framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett etter at den ettersøkte mannen meldte seg i vakta til Politiets utlendingsenhet med en ladd pistol. Foto: Harald S. Klungtveit/Dagbladet
HÅNET RETTEN: Vyacheslav Datsik (bildet), russisk nynazist og ransmann, også kalt «Rød Tarzan» ble i dag framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett etter at den ettersøkte mannen meldte seg i vakta til Politiets utlendingsenhet med en ladd pistol. Foto: Harald S. Klungtveit/Dagbladet Vis mer