Hillary: 55 prosent Obama: 45 prosent

Hillary erklært valgvinner i Pennsylvania. Men vinner hun stort nok?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHILADELPHIA (Dagbladet.no): Endelig er spenningen utløst. Klokka 02.00 norsk tid stengte valglokalene i Pennsylvania og stemmeopptellingen kom i gang.

Klokken 03.02 kunne CNN erklære Hillary som valgvinner i Pennsylvania.

Jevnt over vekslet over vekslet Hillary med å lede med mellom ni til ti prosentpoengsmargin, da stemmene ble talt opp.

Måtte vinne stort

I de seks ukene fram mot primærvalget i Pennsylvania har det store spørsmålet vært om Hillary ville vinne med stor nok margin til fortsatt å kunne hevde seg i kampen om demokratenes nominasjon.

Obama leder både i antall delegater, delstatsseire, superdelegater vunnet de siste ukene og ikke minst når det gjelder penger.

En Hillary-seier med fem prosentpoeng eller mindre ville nærmest kunne regnes som en seier for Obama-leiren i en stat som på kartet burde passe Hillary bra.

Bakgrunnstallene fra valgdagsmålingen viser at Hillary som ventet har gjort det bra blant Pennsylvanias kjernevelgere.

SEKS UKERS VENTETID: De har brukt millioner dollar på tv-reklame og kastet beskyldninger mot hveranre i håp om å vinne velgernes gunst i Pennsylvania. Fotomontasje: Dagbladet/SCANPIX
SEKS UKERS VENTETID: De har brukt millioner dollar på tv-reklame og kastet beskyldninger mot hveranre i håp om å vinne velgernes gunst i Pennsylvania. Fotomontasje: Dagbladet/SCANPIX Vis mer

Blant eldre har hun sikret 68 prosentpoeng av stemmene, mot 38 prosentpoeng til Obama.

Hun har også støtte blant delstatens mange våpeneiere. 58 prosent sa på valgdagen at de kunne tenke seg å stemme på henne, framfor Obama. Han har på sin side som forventet gjort det sterkt blant yngre velgere og blant velgerne i Philadelphia.

Over hele Pennsylvania meldes det om stor pågang ved valglokalene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kjemper i motbakke

Da Obama møtte pressen før valglokalene stengte, forsøkte han å dempe forventningene til nattens valgresultat.

Ingen forventet at han skulle vinne Pennsylvania, men spenningen har ligget i hvor mange velgere han ville klare å stjele fra Hillary.

Overfor CNN vedgikk Obama at han kjempet i motbakke. Samtidig sa Obama at han mente at valgkampen i Pennsylvania viste at han kunne konkurrere i en stor, folkerik stat som Pennsylvania.

Det er i stikk i strid med det bildet Hillary-kampanjen forsøker å tegne av han. Med Hillary-seier i stater som New York, New Jersey, California og Ohio sår hennes leir tvil om Obama kan vinne de avgjørende statene i et presidentvalg.

Hillary: 55 prosent  Obama: 45 prosent

Seier er seier

Til tross for at Hillary vinner primærvalget i Pennsylvania frykter hun at Obama-leiren vil bruke en eventuell knapp seier for henne til å si at hun ikke har reist seg etter de mange tapene i nominasjonskampen.

- Jeg mener en seier er en seier. Kanskje jeg er gammeldags slik, sa hun til den Pittsburgh-baserte tv-stasjonen KDKA før valglokalene stengte.

Hun anslår at Obama-leiren har brukt tre-fire ganger så mye som henne på tv-reklamer og valgkampmateriell.

- Jeg mener spørsmålet bør være om hvorfor han ikke kan dra seieren i land med den enorme økonomiske fordelen han har, sa Hillary.

Obama har fått gjennomgå

Med Obama i teten, er det han som i størst grad har fått føle medienes pågåenhet i forkant av primærvalget i Pennsylvania.

Obama har måtte tåle kritikk for at han framstilte velgerne i Pennsylvania som «bitre» og at de «klynger seg til våpen eller religion». Var dette Obamas sanne elitistiske ansikt, eller var det rett og slett en klønete formulering av noe som er helt reelt? har folk og forståsegpåere diskutert.

Obama har også måtte svare for sin tilknytning til den kontroversielle pastoren Jeremiah Wright og et tidligere medlem av den radikale gruppa Weather Underground.

Alt dette kuliminerte i en mye omdiskutert tv-debatt her i Philadelphia, ledet av tv-kanalen ABC. Dagen etter debatten var det ikke debattens seierherre som ble diskutert, men snarere spørsmålet om hvorfor moderatorne viet halvparten av tiden til at Obama og Hillary skulle svare på sine respektive verbale flauser

Over helga ble ordlyden mellom Obama og Hillary kraftig skjerpet. Begge beskyldte hverandre for å drive mer med skittkasting enn med politikk.

Ser framover mot Indiana

Mens Hillary-leiren inviterte til valgfeiring på Park Hyatt i Philadelphia i natt, valgte Michelle og Barack Obama å holde valgvake i Evansville, Indiana.

Der hvor valgthrilleren mellom Hillary og Obama etter alt å dømme fortsetter etter Pennsylvania.

Begge kandidatene skal ha valgmøter i Indiana onsdag.

FIKK KLEM FØR VALGET: En Hillary-suporter ønsker den første kvinnen som kan lede verdens mektigste stat lykke til.
STORSJARMØREN: Barrack Obama har satset dobbelt så mye penger som Hillary Clinton i Pennsylvania foran dagens primærvalg i håp om å avslutte nominasjonskampen.