Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hillary ba diplomater samle inn DNA

Ville ha nærgående informasjon om FN-ansatte.

BA DIPLOMATENE SPIONERE:  USAs utenriksminister Hillary Clinton skal ha bedt sine diplomater om å spionere på allierte så vel som fiender. Foto:  AFP PHOTO/Karen BLEIER
BA DIPLOMATENE SPIONERE: USAs utenriksminister Hillary Clinton skal ha bedt sine diplomater om å spionere på allierte så vel som fiender. Foto: AFP PHOTO/Karen BLEIER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både engelske Guardian og The New York Times har nå publisert lekkasjene fra Wikileaks.

Som ventet dreier det seg om 250 000 hemmeligstemplede dokuemter fra USAs ambassader.

Ingen av avisene har så langt publisert materialet i sin helhet, men har valgt ut det de mener er av interesser. Blant annet skriver New York Times at de har utelatt en del navn for å beskytte diplomatenes hemmelige kilder.

Her kan du selv utforske de diplomatiske lekkasjene hos The Guardian.

Varslernettstedet Wikileaks, som har formidlet lekkasjene til de andre avisene, meldte tidligere i kveld at de er utsatt for et hackerangrep. Nettsiden deres er derfor nede.

Foreløpig er det ikke publisert dokumenter fra korrespondanse som berører Norge direkte.

De fleste dokumentene er fra de siste tre årene.

The Guardian skriver at dokumentene viser at diplomater har fått ordre om å spionere på allierte så vel som fiender.

Et hemmeligstemplet direktiv, som ifølge avisa visker ut linjene mellom spionasje og diplomati, ble sendt ut i Hillary Clintons navn juli 2009.

Her ber man om svært nærgående informasjon om FN-ansatte. Personlige passord, DNA, fingeravtrykk og bilder av iris er blant informasjonen som Washington vil ha.

FNs generalsekretær Ban Ki-Moon og resten av ledelsen i FN er blant dem USA vil ha informasjon om. Man ønsker også informasjon om Bans «ledelses- og beslutningsstil, og hans innflytelse i sekretariatet.»

Spionasjen retter seg også mot representantene for de faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd, Kina, Russland, Frankrike og Storbritannia, samt en rekke personer lenger ned i FN-systemet.

Ifølge dokumenter den amerikanske avisa New York Times har gått gjennom, har utenriksdepartementet bedt amerikanske diplomater om å samle informasjon også om utenlanske embetsmenns kredittkort, telefonnumre, epostadresser, arbeidstider og bonuskort i forbindelse med flyreiser.

Dokumentene er sendt til ambassader i Midtøsten, Øst-Europa, Latin-Amerika og USA, samt til amerikanske FN-operasjoner i utlandet.

Ifølge New York Times er flere av korrespondansene fra 2008 og 2009 undertegnet av Condoleeza Rice og Hillary Rodham Clinton.

(Dagbladet.no  kommmer med mer.)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!