NYE KANDIDATER: Det går rykter om at både Joe Biden (t.v.) og Al Gore vil utfordre Hillary Clinton som demokratenes presidentkandidat. Det er ennå ingen av dem som har annonsert sitt kandidatur, men det er likevel trøbbel i Hillary-leiren. Foto: NTB scanpix
NYE KANDIDATER: Det går rykter om at både Joe Biden (t.v.) og Al Gore vil utfordre Hillary Clinton som demokratenes presidentkandidat. Det er ennå ingen av dem som har annonsert sitt kandidatur, men det er likevel trøbbel i Hillary-leiren. Foto: NTB scanpixVis mer

Hillary blør, og plutselig hviskes det om disse to: - USA blir minnet på gamle skandaler

Et stormfullt 90-tall, e-post-skandalen og opprøret mot eliten kan knekke Clinton.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er blitt skrevet opp og i mente om den republikanske presidentvalgkampen i USA, der mangemilliardær Donald Trump virkelig har fargelagt sirkuset med en rekke kontroversielle uttalelser.

Hos republikanerne omtales presidentkampen som et fortsatt åpent kappløp, selv om «The Donald» herjer på meningsmålingene. I kampen om å bli nominert som demokratenes presidentkandidat har det imidlertid virket opplagt at tidligere førstedame og utenriksminister Hillary Clinton skal vinne, men et drøyt år før USAs nye president skal velges, skjer det ting Hillary-leiren neppe liker.

- Hillary har problemer på hjemmebane i det demokratiske partiet med å mobilisere kraftig og blomstrende støtte. Jeg tror ikke det er noen risiko for at hun taper nominasjonsprosessen, med mindre det skjer noe stort eller kommer en overraskende og sterk kandidat, men det er et uttrykk for hennes grunnleggende politiske problemer, sier forsker i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og tidligere gjesteforsker ved Universitetet i Sør-Carolina, Henrik Thune, til Dagbladet.

Tillitskrise Fjorårets avsløring av at Hillary Clinton brukte en privat e-postadresse og lagret e-posten på sin private server hjemme i Chappaqua da hun var utenriksminister, har vekket oppsikt. Flere tusen e-poster ble avdekket, og i sommer har det blant annet blitt avdekket at flere av e-postene var hemmeligstemplet.

Utenriksdepartementet mottok i etterkant 55 000 sider med private e-poster fra Clinton etter fadesen, og sikkerheten rundt Clintons private e-postadresse etterforskes i tillegg av FBI.

Dette er et av Hillarys opplagte problem, mener Thune, og forklarer videre.

HJEMSØKES: Hillary Clinton kan bli hjemsøkt av familienavnet og 90-tallets mange politiske intriger. Foto: REUTERS/NTB scanpix
HJEMSØKES: Hillary Clinton kan bli hjemsøkt av familienavnet og 90-tallets mange politiske intriger. Foto: REUTERS/NTB scanpix Vis mer

- Det er skjedd en venstredreining hos demokratene det siste året. Blant annet på grunn av debatten om homofilt eksteskap og politivold og rasemotsetninger i USA. Dette gjør at demokratenes selverklærte sosialist Bernie Sanders gjør det bra i valgkampen, sier han.

I tillegg kan Hillarys ekteskap med tidligere president Bill Clinton kan gjøre henne sårbar for unge velgere. 

- E-postskandalen er en sak som rullet og går, og vil ikke slippe tak. De fleste som husker tilbake i tid, husker 90-tallet som veldig konflikfullt. Det hvite hus med Bill Clinton drev en bra økonomisk politikk, men det var mye ondt blod. Det var på denne tida det virkelig tilspisset seg mellom republikanerne og demokratene. Det at hun ikke har framstått som helt ærlig, kan nok minne mange om president Clintons gamle skandaler, sier Thune.

- Hun har ingen reelle motkandidater i nominasjonen, derfor har mediene tatt på seg rollen til å være hennes motkandidat, og de vil nok ikke la dette ligge, mener han.

Misnøye med eliten Han peker på at både Donald Trump og Bernie Sanders' kampanjer har som mål å utfordre den etablerte partieliten, og at motstanden mot Washington også vises i det amerikanske folk på meningsmålingene.

- Misnøye med den amerikanske eliten stikker dypt over hele USA, også langt utenfor Washington. Det Donald gjør viser at det er misnøye i det republikanske partiet. Det er en høyreside som er kjempelei det tradisjonelle republikanske partiet. Bernie Sanders på andre siden viser at det er en tilsvarende misnøye og aggresjon mot eliten i det demokratiske partier.

- Store krefter engasjert på begge sider mot den politiske eliten og gjør det overraskende godt. Hun er avhengig av venstresiden i partiet, men har ikke mye engasjement hos dem, sier Thune.

Hviskes om gamle travere Ifølge Thune er en av de store bekymringene hos demokratene at Hillary ikke kan vinne mot en republikansk kandidat i selve presidentvalget.

Derfor er det nå begynt å hviske i amerikanske medier om høyprofilerte demokrater som ikke har annonsert sitt kandidatur.

Blant annet er Bill Clintons tidligere visepresident, og demokratenes presidentkandidat i 2000, Al Gore, nevnt som en mulig kandidat. Ryktene har både blitt satt ut og avvist, uten at det er kommet noe klart svar, skriver Washington Post.

Den andre er Barack Obamas visepresident, Joe Biden. Ingen av dem har annonsert sitt kandidatur. 

- Joe Bidens sønn, som døde av kreft i sommer, sa på dødsleiet at han ønsket faren skulle stille. Det har blitt luftet, men svært få tror han har en sjanse. Han har stilt to ganger før og gjort det dårlig, sier Thune.

- Men det at det i det hele tatt luftes en alternativ kandidat understreker at mange demokrater mener Hillary Clinton ikke er valgbar, sier han.

Han mener imidlertid det må en sterkere kandidat til.

- Hun er veldig populær, og det er ingen seriøse demokrater som reelt sett har lyst til å utfordre henne. Det må være noen større enn Biden, men jeg vet ikke hvem.