Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hillary bør gå av

Det sier Wikileaks-grunnlegger Julian Assange i Skype-intervju.

INTERVJUET VIA SKYPE: Wikileaks-gründer Julian Assange har latt seg intervjue at Time Magazine. Her sier han at han mener Hillary Clinton bør gå. (AP Photo/Scanpix/Bertil Ericson, File) SWEDEN OUT
INTERVJUET VIA SKYPE: Wikileaks-gründer Julian Assange har latt seg intervjue at Time Magazine. Her sier han at han mener Hillary Clinton bør gå. (AP Photo/Scanpix/Bertil Ericson, File) SWEDEN OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hillary Clinton bør gå av, sier Julian Assange i et intervju med Time Magazin.   

Assange holder en lav profil etter at nok en Wikileaks-avsløring har skapt diplomatiske floker for det amerikanske utenriksdepartementet. 

Intervjuet med Time Magazine er gjort via Skype, fra et ukjent tilholdssted.  

På direkte spørsmål om hans mål er at Clinton skal gå av eller få sparken, svarer han at han ikke tror det vil utgjøre en stor forskjell.  

- Om det kan bevises at hun var ansvarlig for å beordre amerikanske diplomater til å spionere på FN, vil det være et brudd på internasjonale avtaler USA har signert. Da bør hun avskjediges, svarer Assange. 

Hele det 36 minutter lange Skype-intervjuet vil snart kunne sees på Times nettside.  

- Bare begynnelsen Assange forsikrer at man kan forvente mer fra Wikileaks - dette er bare begynnelsen:  

- For øyeblikket publiserer vi 80 dokumenter om dagen, gradvis vil vi trappe opp når andre mediepartnere blir med.  

Både russiske og pakistanske myndigheter venter nå dokumenter som vil dreie seg om deres land.  

Særlig i Russland frykter man dokumenter som kan kaste nytt lys over krigen i Georgia i 2008.  

Til Time forteller Assange at de eller andre medier som er involvert, har lest igjennom de nye dokumentene nøye og redigert dem.  

- Vi rettet en formell henvendelse til det amerikanske utenriksdepartementet, og spurte om de ville hjelpe oss med dette arbeidet. Forespørselen ble avvist, sier Assange.  

- Sivil lydighet Videre sier han i invervjuet at han ikke anser Wikileaks for å drive «sivil ulydighet».

- Vi praktiserer sivil lydighet, det vil si at vi er en organisasjon som prøver å gjøre verden mer sivilisert og vi jobber mot organisasjoner som driver med misbruk, og dytter verden i feil retning.  

Magasinet spør også om Assanges prosjekt er ulovlig.  

Også på dette har Assange svar: 

 - Vi har i vår fire år lange historie fått over 100 sivile søksmål mot oss, og alltid vunnet. Det er viktig å huske at loven ikke er det mektige mennesker vil ha oss til å tro at det er. Loven er ikke hva generaler sier at det skal være. Loven er ikke hva Hillary Clinton sier at den er, sier Assange.  

Time Magazine prøver også å få Assange til å lette på sløret om hvem som har lekket all informasjon til dem. Men noe svar får de ikke av Wikileaks-grunderen.  

- Vi er en organisasjon som beskytter våre kilder. Det siste vi vil gjøre er å snakke om dem.  

Han bekrefter overfor magasinet at Wikileaks har dokumenter fra det amerikanske bankvesenet, som er varslet de siste dagene.       

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!