Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hillary Clinton beskytter Obama før ny duell

- Han har ikke råd til enda en skikkelig dårlig debattopptreden.

BESKYTTER OBAMA: Hillary Clinton har i et forsøk på å avlaste presidenten før nattens debatt mot Mitt Romney, tatt på seg ansvaret for eventuelle feil Obama gjorde i forbindelse med ambassade-drapene forrige måned. Her er de to på vei inn til pressekonferanse etter at ambassadør Christopher Stevens ble drept. Foto: Scanpix
BESKYTTER OBAMA: Hillary Clinton har i et forsøk på å avlaste presidenten før nattens debatt mot Mitt Romney, tatt på seg ansvaret for eventuelle feil Obama gjorde i forbindelse med ambassade-drapene forrige måned. Her er de to på vei inn til pressekonferanse etter at ambassadør Christopher Stevens ble drept. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama innrømmer å ha vært for forsiktig i forrige duell med Mitt Romney og lover å være mer energisk i neste runde. Samtidig forsøker Hillary Clinton å avlaste presidenten.

I forkant av den andre debatten mellom Obama og Romney har utenriksminister Hillary Clinton tatt på seg ansvaret for eventuelle feil under håndteringen av angrepet på konsulatet i Benghazi i forrige måned.

Det oppfattes som et forsøk på å beskytte Obama før den viktige debatten tirsdag kveld.

President Barack Obama har fått hard kritikk for angrepet, der USAs Libya-ambassadør Chris Stevens og tre andre amerikanere ble drept. Rett etter angrepet sa Obama-administrasjonen at angrepet så ut til å være ledd i protestene mot en islamkritisk videosnutt som var produsert i USA.

Romney har anklaget Obama for å føre en svak Midtøsten-politikk og for å ha unnskyldt seg på USAs vegne for videoen, og saken blir trolig et hett tema i TV-duellen.

Knockoutseier Den første debatten ble en knockoutseier for republikanernes kandidat Mitt Romney, som møtte en passiv Obama tilsynelatende ute av stand til å slå tilbake mot angrepene fra utfordreren.

- Obama har ikke råd til enda en skikkelig dårlig debattopptreden. Da vil han ikke ha tid til å komme seg på beina igjen, sier statsviter Bruce Buchanan ved University of Texas.

Obama har tatt selvkritikk for måten han opptrådte på. Han lovte i et radiointervju denne uken å konfrontere Romney mer direkte for å få fram politiske forskjeller.

Trenger sosiale antenner Også republikanerne forventer en annen Obama i neste debatt. Senator Rob Portman, som Romney bruker som treningspartner foran debatten, tror presidenten vil opptre mye mer aggressivt.

- Jeg tror han vil måtte kompensere for en dårlig første debatt, sier Portman til TV-kanalen ABCs «This Week».

Samtidig er det viktig ikke å opptre for aggressivt i en debatt som foregår med publikum i salen.

- Man ønsker ikke å fremstå som altfor stygg foran disse velgerne. Man må vise at de sosiale antennene er i orden, sier statsviter Dante Scala ved University of New Hampshire.

Øyekontakt Nettopp formatet på den neste debatten kan hjelpe Obama, tror enkelte.

- Han må forsikre seg om at han snakker direkte til folk som stiller spørsmål, og virkelig engasjerer dem mer og er mer dynamisk. Han må bruke mer stemmekraft, sier Michael Kramer, som er professor i kommunikasjonsstudier ved St Mary's College i New York.

Han sier Obama denne gangen må forsøke å få øyekontakt med publikum. Under den forrige debatten brukte presidenten for mye tid til å kikke på notatene sine. Samtidig må Obama passe seg så han ikke overkompenserer med å bli for aggressiv, påpeker Kramer.

Obama leder i vippestater Romney opplevde et oppsving på målingene etter den første debatten, men ifølge Reuters/Ipsos daglige meningsmåling ledet Obama for tredje dag på rad med 46 mot 43 prosent tirsdag.

En annen undersøkelse gjort mandag for ABC News/Washington Post, viser at Obama leder med 49 mot 46 prosents oppslutning. Viktigere for Obama er det trolig at han ifølge denne målingen fortsatt leder i ni vippestater, hvor valgutfallet fortsatt er uklart.

Den tredje og siste debatten mellom de to går av stabelen 22. oktober. Da er det bare to uker igjen til valget, og begge partiene vil da først og fremst måtte konsentrere seg om å få folk til å stemme.

(NTB)