SKJEBNEVALG: Hillary Clinton gikk på et svært overraskende tap mot den republikanske kandidaten Donald Trump 9. november i fjor. Her er de to under en debatt i St. Louis i oktober. Nå kommer hun med sin egen versjon av hva som skjedde under valget. Foto: Rick T. Wilking/NTB Scanpix
SKJEBNEVALG: Hillary Clinton gikk på et svært overraskende tap mot den republikanske kandidaten Donald Trump 9. november i fjor. Her er de to under en debatt i St. Louis i oktober. Nå kommer hun med sin egen versjon av hva som skjedde under valget. Foto: Rick T. Wilking/NTB ScanpixVis mer

Hillary Clinton brutalt ærlig om sjokktapet mot Trump i ny bok: - Jeg var nummen

Hillary Clinton åpner opp om da hun sovnet på valgnatta, Trump-forakten, Bill-spekulasjonene og Putin-revansjen hun hadde planlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Neste uke kommer Hillary Clintons (69) «What Happened», den tapende presidentkandidatens memoarer fra fjorårets meget innholdsrike presidentvalgkamp mot Donald Trump (71).

Clinton gikk som kjent på et meget overraskende tap i den duellen. Allerede har det kommet drypp fra den kommende boka, der hun tar et oppgjør med både den demokratiske motkandidaten Bernie Sanders (75) og Trump.

HILLARY OM KJÆRLIGHETEN, KARRIEREN OG OPPMERKSOMHETEN: Da Hillary Clinton var 32 år gammel vant Bill Clinton guvernørvalget i Arkansas. Video: Special Collections, University of Arkansas Libraries, Fayetteville Vis mer Vis mer

- Jeg går hele tida gjennom mine egne mangler og feilene vi gjorde. Jeg tar ansvar for dem alle. Du kan skylde på dataen, du kan skylde på budskapet - hva du vil - men jeg er kandidaten. Det var min kampanje. Det var mine valg, skriver hun, ifølge CNN, som har fått tak i et eksemplar.

- Så sjokkerende

I boka omtales også valgkampens siste døgn. Clinton var spent, og stemningen var stor i demokrat-leiren før usikkerheten slo inn.

OMSLAGET: Slik ser boka fra forlaget Simon & Schuster ut. Foto: Simon & Schuster/AP/NTB Scanpix
OMSLAGET: Slik ser boka fra forlaget Simon & Schuster ut. Foto: Simon & Schuster/AP/NTB Scanpix Vis mer

- Dette fikser du. Jeg er så stolt, skal avtroppende president Barack Obama ha hvisket til sin tidligere konkurrent, mens Clintons ektemann, Bill, nervøst «tygget på en utent sigar».

Så tok Clinton seg en blund. Da hun våknet opp så det mørkt ut. Obama ba henne kaste inn håndkleet, og dermed unngå en unødvendig langtrukken valgkamp. Det rådet fulgte hun.

- Samtalen var hyggelig og merkelig hverdagslig. Det var som å ringe en nabo og fortelle at du ikke kunne komme på en grillfest. Praten var heldigvis kort. Jeg var nummen. Det hele var så sjokkerende, skriver Clinton om hvordan hun opplevde telefonsamtalen med Donald Trump - en ordveksling hun også beskriver som «det merkeligste jeg har opplevd i hele mitt liv».

Oppgjør med Bill-spekulasjoner

Ifølge kanalen er også boka proppfull av kritikk mot Trump, kampanjen hans og presidenten han har blitt.

Clinton, som ble kjent for å være en kandidat som ikke nådde godt nok fram til folket, innrømmer at hun sleit med å si hva hun egentlig mente.

Hun er også svært privat i boka, og tar et kraftig oppgjør med dem som har hevdet hun og Bill Clintons ekteskap bare er et spill for galleriet.

STO PÅ: Barack Obama hinter mot at Hillary Clinton tapte valget fordi hun ikke jobbet hardt nok. Video: The White House Vis mer

En av de mest selvransakende passasjene, handler imidlertid om Clinton selv og hennes forhold til velgerne.

- Hvorfor hisser folk seg opp?

Clinton spør seg selv om hvorfor - selv etter å ha vært førstedame, senator, utenriksminister og to ganger presidentkandidat - offentligheten ikke virker å like henne.

- Hvorfor hisser folk seg så opp på grunn av meg? Jeg spør virkelig. Jeg skjønner ikke. Jeg tror delvis det er fordi jeg er kvinne, skriver Clinton.

Kommentaren hun angrer mest på

Ifølge CNN beskriver den tidligere presidentkandidaten sin kampanje som feilslått med tanke på stemningen i USA på daværende tidspunkt. Dette særlig med tanke på den misnøyen som rådet blant store velgergrupper.

- Jeg forsøkte meg på en tradisjonell valgkamp med gjennomtenkt politisk planlegging og tradisjonell alliansebygging med andre politiske fløyer, mens Trump fyrte på med et realityshow som fyrte opp under amerikaneres sinne og avsky, skriver Clinton i boka.

Der innrømmer hun også å ha tatt dårlige beslutninger i sitt politiske virke. Blant disse er at hun våren 2016 uttalte at hun planla å gjøre «en masse» kullarbeidere arbeidsløse.

- Den kommentaren er det jeg angrer mest på, medgir Clinton, ifølge CNN.

I strupen på Putin

Samtidig skriver Hillary Clinton at hun hadde drømt om å treffe Vladimir Putin som en likeverdig kollega.

- Det var ingenting jeg så like mye fram til som å vise Putin at han ikke hadde lyktes. At han ikke hadde klart å sette inn en nikkedokke. I stedet vet jeg at han i dag nyter det som hendte. Men det er ikke sikkert at han får det siste stikket

Da hun fungerte i sistnevnte posisjon, var forholdet mellom henne og den russiske presidenten svært dårlig. Dette særlig i 2011.

Da kritiserte Putin Clinton for å piske i gang motstand mot ham selv etter anklager om valgfusk i det russiske valget.

- Hun ga signalet, og de hørte det. Så begynte de, med støtte fra det amerikanske utenriksdepartementet, med sitt arbeid, sa Putin om motstanden han møtte fra den russiske opposisjonen den gang, ifølge TIME.

Clinton har på sin side sagt at den nå seks år gamle krangelen var årsaken til Russlands angivelige valginnblanding i 2016.

- Putin gikk offentlig ut og ga meg skylden for sinnet han møtte fra sitt eget folk. Det er en direkte forbindelse mellom det han sa den gang og det han gjorde under valget, sier Clinton til pressen, ifølge New York Times.

Anklager Bernie

I går ble et lite utdrag fra boka lekket. Der gikk hun kraftig til angrep på hennes hovedutfordrer i primærvalgkampen, Bernie Sanders. Hun beskylder blant annet den sosialdemokratiske kandidaten for å svekke hennes karakter, og mener Sanders ikke evnet å komme med et eneste politisk argument, skriver Fox News.

- Angrepene hans førte til varig skade, noe som gjorde det vanskeligere å forene de progressive i presidentvalget og som Trumps «skurken Hillary»-kampanje mulig, skriver hun om de mange angrepene fra Trump og hans tilhengere.

Hun understreker også at hun hadde lyst til å ta igjen på Bernie Sanders, men at president Barack Obama skal ha bedt henne bite tennene sammen og ikke kritisere ham for hardt.

Tidligere august kom det også et annet utdrag fra boka, der Clinton blant annet fortalte om debatten da Donald Trump lusket bak henne.

SKUMMEL: Under hele debatten «lusket» Trump bak Clinton, og folk på Twitter synes det er skikkelig ubehagelig. Video: CNN / Twitter Vis mer