Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hillary Clinton historisk: Tidenes første kvinnelige presidentkandidat for ett av de store partiene

96 år etter at kvinner fikk stemmerett. 

GA SIN STØTTE: Bernie Sanders' hjemstat Vermont var siste delstat ut til å lese opp sine stemmer natt til onsdag. Han benyttet så sjansen til å be partiet om å stå samlet rundt Hillary Clinton. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHILADELPHIA (Dagbladet): I 1919 godkjente kongressen det 19. grunnlovstillegget, som ga kvinner i USA stemmerett. I 1920 ble det skrevet inn i landets grunnlov.

Natt til onsdag ble for første gang en kvinne valgt som presidentkandidat for ett av de store partiene. Det skjedde da Demokratene på sitt landsmøte talte opp delegatene til Hillary Clinton og Bernie Sanders.

Disse tallene var allerede kjent, da Clinton hadde 2205 delegater bundet til henne pluss 602 delegater, noe som tilsvarer totalt 2807 delegater. Sanders hadde 1846 delegater og 48 superdelegater.

En seier krever 2382 delegater eller mer.

Det var imidlertid først natt til onsdag at denne opptellingen ble offisiell, da representanter fra hver delstatsdelegasjon leste opp sine stemmer. Det var stemmene fra delstaten South Dakota som avgjorde flertallet.

Resultatet av opptellingen gjorde Hillary Clinton historisk.

HER BLIR HILLARY HISTORISK: Det var stemmene fra delstaten South Dakota som først avgjorde Hillary Clintons delegatflertall natt til onsdag. Video: CNN Vis mer

69-åringen er nå den første kvinnelige presidentkandidaten for Republikanerne eller Demokratene.

Vermont, hjemstaten til Bernie Sanders, var siste delstat ut til å lese opp sine stemmer - 22 til Sanders selv og fire til Hillary Clinton.

Så tok Bernie Sanders selv ordet.

- Jeg stemmer for at Hillary Clinton blir Demokratenes presidentkandidat, sa han foran et stående publikum inne på landsmøtearenaen.

To visepresidentkandidater

Flere kvinner har tidligere vært kandidater for små tredjepartier i USA. Jill Stein er for eksempel kandidat for De grønne, et bittelite uavhengig parti.

Den virkelige pioneren var Victoria Woodhull, som stilte for Equal rights-partiet allerede i 1972. Det er imidlertid usikkert om hun var på stemmesedlene, eller om hun fikk noen stemmer, skriver Time.

I de to store partiene, har det imidlertid vært vanskeligere. Bare to kvinner har tidligere vært visepresidentkandidater. I 1984 var det demokraten Geraldine Ferraro, mens Sarah Palin altså var Republikanernes visepresidentkandidat i 2008.

STOR JUBEL FOR SANDERS: Natt til i går mottok Sanders flere minutters applaus da han entret scenen: - Jeg skjønner at mange her er skuffa, men ingen er mer skuffa enn meg. Video: CNN Vis mer

USAs førstedame Michelle Obama holdt i går en sterk tale til tilhørerne på landsmøtet, der hun ga sin fulle støtte til Hillary Clinton.

- Våre døtre kan nå ta det som en selvfølge at en kvinne kan bli president, sa Obama.

Natt til fredag vil Clinton akseptere nominasjonen fra partiet, når hun holder den avsluttende talen på årets landsmøte.

Før det skal både tidligere president og Hillarys ektemann, Bill Clinton, president Barack Obama og visepresident Joe Biden innta talerstolen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!