PUBLIKUM REISTE SEG, GANG PÅ GANG: President Barack Obamas tale rørte demokratene som var til stede under landsmøtet: - Det handler ikke om hva én person kan gjøre for oss. Video: CNN Vis mer

Hillary Clinton hyllet av partiet etter Obamas flammende tale

Presidenten talte til Demokratenes landsmøte i natt. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHILADELPHIA (Dagbladet): Det var litt av ei rekke Barack Obama skulle følge opp når han i natt fikk avslutte den nest siste dagen av Demokratenes landsmøte.

Hans visepresident Joe Biden, visepresidentkandidat Tim Kaine og tidligere New York-borgermester Michael Bloomberg var blant de som varmet opp for ham.

Men det var ingen talere det var høyere forventninger til enn USAs 44. president når han tok scenen for fjerde gang på et landsmøte. Første gang var som ung senator fra Illinois. På dagen tolv år etter går han på scenen med to presidentperioder bak seg.

- Vi er bedre

- Dette landet er blitt testet av krig og resesjon. Jeg står foran dere i kveld etter to perioder som president for å si at jeg er mer optimistisk med tanke på USAs framtid enn noensinne, sa Obama etter å ha hyllet barna og kona.

I kveld var han klar for å gi en saftig støtteerklæring til Hillary Clinton, og for å tegne et annet bilde av USA enn det Donald Trump og Republikanerne gjorde i Cleveland forrige uke.

12 ÅR SIDEN: Obama leverte sin første landsmøtetale for 12 år siden i natt i Boston. I natt sto han på scenen i Philadelphia. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP
12 ÅR SIDEN: Obama leverte sin første landsmøtetale for 12 år siden i natt i Boston. I natt sto han på scenen i Philadelphia. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP Vis mer

- Vi har blitt mindre avhengig av utenlandsk olje, vi har fjernet Osama bin Laden, vi har gjenopprettet forholdet til Cuba, vi har kuttet gjelden for støtten, skapt hjem for militærveteraner og amerikanere har fått bekreftet at ekteskap gjelder alle.

- Etter alt vi kan måle etter er landet vårt bedre enn da vi begynte.

- Landet vårt er tryggere og resten av verden er fredelige. Vi er ikke ferdige med å skape denne unionen og visjonen om at alle like, sa han.

Budskapet fra Demokratene var tydelig - Obama har hatt en suksessrik presidentperiode. Det var hvert fall inntrykket de forsøkte å skape i en 8 minutter lang hyllestvideo som ble vist før han inntok scenen til U2s «City of Blinding Lights» - den samme han innledet presidentkampanjen sin med i 2007.

- Sinne frykt og hat

- Dette er ikke et typisk valg. Det er ikke et valg mellom parti og politikk. Det er et mer fundamentalt valg om hva slags folk vi er. Vi demokrater har alltid vært uenige med Det republikanske partiet. Det er ikke noe galt i det. Det er det som driver landet framover. Men det vi hørte i Cleveland forrige uke var ikke republikansk eller konservativt.

TILHØRER: Bill Clinton. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP
TILHØRER: Bill Clinton. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP Vis mer

- Det var sinne, frykt og hat. Det er ikke det USA jeg kjenner. Vi er fulle av mot, optimisme og oppfinnsomhet. Vi er verdige og sjenerøse.

Obama er fortsatt svært populær i eget parti, og hans skussmål av Clintons periode som utenriksminister, førstedame og senator var en viktig del av talen.

- Jeg fant ut at hennes enorme arbeidsmoral ikke var for skryt og oppmerksomhet. Hun gjorde dette for alle som trengte en leder. Hun visste at det som sto på spill var viktigere enn noen av oss.

- Flørter med Putin

- Folk utenfor USA skjønner virkelig ikke hva som skjer i dette valget. De har sett Hillary. Hun har erfaring, temperament og hun har håndtert IS. Jeg lover dere at Hillary ikke gir seg før IS er knust.

Presidenten, som er ansett for å være en meget sterk taler med karisma, tente også publikummet i Wells Fargo Center i Philadelphia - også når han snakket om Donald Trump.

HYLLER BIDEN: Visepresident Joe Biden hylles etter kraftfull tale på Demokratenes landsmøte. Biden gikk blant annet til frontalangrep på Donald Trump. Video: CNN Vis mer

- Han flørter med Putin, skryter av Saddam Hussein og forteller våre allierte i Nato at de må betale for å få beskyttelse. USA holder sine løfter, og det gjør oss sterke.

- Donald Trump sier vi er et land i krig med hverandre og at han er den eneste som kan fikse det. Vi trenger ingen som skal herske over oss, sa Obama og høstet høy applaus.

- Demokrati funker

- Hvis du mener at bankene har for mye innflytelse og det er for mye penger i politikk, må vi være like høylytte, organiserte og utholdende som Bernie Sanders-tilhengere har vært. Derfor må vi stemme demokratisk i år, sa Obama til høy applause før han brøt ut «feel the Bern».

- Demokrati funker, USA, men vi må ønske det. Ikke bare i valgår, men i alle år mellom det.

- USA handler ikke om «ja, vi vil». Det handler om «ja, vi kan». Derfor må vi bære Hillary fram til seier til høsten. Vi kan, ikke hun kan eller han kan. Vi kan! sa Obama til stor applaus.

Fikk Hillary opp på scenen

Obama brukte mye tid på å fortelle om idealet USA, og referte til Hillary Clinton som en mor, statskvinne og leder han ville etterlate både presidentembete og partiledelsen til.

FORNØYD BILL: Bill Clinton var tilsynelatende fornøyd etter tidligere New York-ordfører Michael Bloombergs tale: - Vi trenger ikke ne bombekaster som president. Video: CNN Vis mer

- I kveld ber jeg dere om å gjøre det samme for Hillary Clinton som dere gjorde for meg. Takk for denne fantastiske reisen. La oss holde det gående, sa Obama da han avsluttet talen.

Så kom Hillary ut på scenen, omfavnet presidenten og salen eksploderte i jubel.

Den historiske kandidaten sa selv ingenting. Det trengte hun kanskje heller ikke.

Seks utkast denne uka

Ifølge CBS' Hvite hus-korrespondent Mark Knoller hadde Obama vært gjennom seks utkast til talen denne uka. Etter at hans kona Michelle holdt en hyllet tale mandag, skal Obama ha sittet oppe til tre på natta med talen.

Han visste nemlig at han måtte følge opp kona.

- Jeg snakket med Barack i dag, det var ingen snakk om hvem som kom til å ha den beste talen. Michelle har allerede hatt den, sa Joe Biden under sin tale en drøy time før Obama fikk komme på scenen.