HACKET: Hillary Clinton har hatt god grunn til å juble de siste ukene, men har også møtt på hackerproblemer. Foto:   Drew Angerer / Getty Images / AFP / NTB scanpix
HACKET: Hillary Clinton har hatt god grunn til å juble de siste ukene, men har også møtt på hackerproblemer. Foto:   Drew Angerer / Getty Images / AFP / NTB scanpixVis mer

Hillary Clinton-kampanjen hacket i angrep på demokratene

Stort cyberangrep på demokratene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Datanettverket som brukes av kampanjeapparatet til Hillary Clinton ble hacket under et større hackerangrep på Det demokratiske partiets politiske organisasjon, sier kilder til Reuters.

Hvorvidt hackerne lyktes i å bryte seg inn i systemet til Clinton, er på nåværende tidspunkt ikke klart.

Hvem som står bak denne gangen er heller ikke kjent.

E-postbråk

I forkant av demokratenes landsmøte som ble holdt denne uken, slapp WikiLeaks 19 252 e-poster og 8034 vedlegg fra toppledelsen i Det demokratiske partiet.

Det førte til rabalder. Aller mest fordi lekkasjen ga klare indikasjoner på at partiledelsen aktivt motvirket Bernie Sanders' kampanje for å bli partiets presidentkandidat.

AMPER TRUMP: Trump oppfordret Russland til å finne de 30 000 e-postene han hevder Hillary Clinton slettet. Da han ble konfrontert om det, ble det ampert. Video: NTB Scanpix Vis mer

Sanders anklaget flere ganger partiet for å motvirke hans kampanje under nominasjonskampen mot Clinton.

I kjølvannet av lekkasjene trakk styreleder i demokratenes nasjonale komité, Debbie Wasserman Schultz, seg fra sin stilling i partiet.

Clintons kampanje mener Russlands myndigheter er ansvarlig for lekkasjene.

«Dette er ytterligere bevis på at russiske myndigheter forsøker å ha innflytelse over utfallet av dette valget» het det i en uttalelse fra Clintons kampanje.

Bakgrunnen for dette skal, ifølge Clinton-kampanje, være at russerne forsøker å hjelpe republikanernes presidentkandidat Donald Trump. Han har uttrykt seg mer positivt til Russlands president Vladimir Putin enn noen annen kandidat, og har tonet ned partiets kritikk av Putins aktivitet i Ukraina.

Trump-oppfordring

Så gjenstår det å se om fingeren pekes mot Russland også denne gangen. Så langt er det for tidlig å fastslå noe, sier kildene Reuters har snakket med.

I en uttalelse fra FBI heter det at de ser på saken og «tar alle påstander om inntrengning på alvor», skriver The Guardian.

FBI gjør også oppmerksom på at de er «klar over medias rapporter om hackerangrep som involverer flere politiske enheter, og jobber med å klargjøre nøyaktigheten, arten og omfanget av disse sakene».

På toppen av det hele ba Donald Trump russerne om å hacke 30 000 e-poster fra Clintons konto tidligere denne uka. Det fikk demokratene til å reagere kraftig, men Trump forsvarte seg med at det hele var en spøk.

- Selvfølgelig var jeg sarkastisk, sa Trump i et intervju med Fox News.

Nå kan det altså likevel ha gått troll i ord. Det som er klart er at de 30 000 e-postene Trump refererte til er de 30 000 e-postene som lenge har heftet ved Hillary Clinton.

Tidligere denne måneden konkluderte FBI med at Clinton hadde vært svært uforsiktig i sin håndtering av hemmelig informasjon da hun var USAs utenriksminister.

Av de 30 000 e-postene som ble gransket konkluderte FBI med at 110 av dem, sendt vi private servere, var klassifisert som topphemmelige.