Hillary Clinton kan havne på tredjeplass

Men hun tåler å tape i Iowa, tror USA-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hillary Clinton vipper mellom andre og tredjeplass i delstaten Iowa i kampen om å bli Det demokratiske partiets presidentkandidat.

Kvinnene svikter

- Denne målingen er den verst tenkelig sett med Clintons øyne, men hun tåler å taper her.  Hillary Clinton har større oppslutning nasjonalt og en svært bra valgkamporganisasjon, sier Svein Melby, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, onsdag kveld før valget.

Han forklarer at Clinton aldri har klart å skaffe seg et like godt grep om velgerne i Iowa - der det første nominasjonsvalget finner sted i natt- som velgerne ellers i  landet.

Det samme gjelder i New Hampshire, der det er valg om noen få dager. Særlig kvinnelige velgere, som ellers støtter opp om Clinton, er mer avventende her.

- Noen god forklaring på hvorfor det er slik har jeg ikke, sier Melbye til Dagbladet.no.

Viktig for Obama

Barack Obama regnes ofte for Clintons største utfordrer - mye penger og en bred appell er noe av forklaringen. For Obama er det svært viktig å gå av med seieren i de to første valgkamprundene.

SER MØRKT UT: Iowa ser ikke ut til å gi Hillary Clinton den valgkampstarten hun ønsker, skal vi tro den siste meningsmålingen. Foto: AFP
SER MØRKT UT: Iowa ser ikke ut til å gi Hillary Clinton den valgkampstarten hun ønsker, skal vi tro den siste meningsmålingen. Foto: AFP Vis mer

- Hvis han gjør det bra her, får han nok enda mer penger til å bygge opp en bredere valgkamporganisasjon. Samtidig gir det et signal om at demokratene ønsker forrandring - Obama står for et generasjonsskifte, sier Melby.

Tidligere meningsmålinger har vist at førstegangsvelgerne er viktige for Obama. Ikke rart at han helt i sluttspurten tok seg tid til å møte et par tusen studenter og andre nysgjerrige ved Hoover High School i Des Moines i Iowa i går. I natt er det 17-åringene som kan gi seieren Obama.

En avgjørende natt

I det republikanske partiet står kampen i Iowa først og fremst mellom Mike Huckabee og Mitt Romney, og på den siste målingen er det Huckabee som leder. Seniorforskeren mener nattas valg er et være eller ikke være for baptistpastoren fra Arkansas.

- Han overlever neppe om ikke han vinner her - han har ikke særlig mye penger å drive valgkamp for.

Men også Romney satser knallhardt i de to første valgkamprundene.

- Han er mye mindre kjent enn de andre republikanske kandidatene, og har derfor som strategi å komme med en \'knockout punch\' helt fra har starten av, sier Melby.

Les mer om alle presidentkandidatene her.

<B>HAR MYE PENGER</B>: Barack Obama har mange penger å drive valgkamp for, og får enda mer om han vinner i Iowa.