Hillary Clinton leder over Obama

Klare marginer i starten av presidentkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hillary Clinton leder med klar margin over Barack Obama på den første meningsmålingen som er offentliggjort etter at hun tok det første skritt i presidentkampen.

Ifølge målingen til Washington Post har Clinton en oppslutning på 41 prosent, klart foran Obama som støttes av 17 prosent av de spurte. Målingen ble gjort mellom 16. og 19. januar, altså før Clintons kunngjøring.

Den samme målingen viser også at New Yorks tidligere borgermester Rudy Giuliani leder over senator John McCain med 34 prosent mot 27 prosent i kampen om republikanernes nominasjon.

Hillary Clinton kunngjorde lørdag at hun har opprettet en egen komité for valgkampanjen, som er det første skrittet i en valgkamp. Obama dannet sin egen komité for få dager siden, og den tidligere visepresidentkandidaten John Edwards lanserte sitt kandidatur i romjula.

I og med at hun nå stiller, kan Clinton bli USAs første kvinnelige president, etter i åtte år å ha vært presidentfrue i Det hvite hus. Hun ligger godt an til å vinne nominasjonen siden hun har støtte fra partiapparatet.

Men fordi hun virker svært provoserende på en del amerikanere, både på høyresiden og blant kvinner, har de fremste rivalene Obama og Edwards også mulighet for å kapre nominasjonen. Enkelte målinger viser at det er Edwards som har best mulighet for å vinne over en republikansk motkandidat.Med for å vinne

- Jeg er med, og jeg er med for å vinne, kunngjorde Clinton i en videosnutt på sitt eget nettsted lørdag. Den 59 år gamle tidligere førstedamen er nå New Yorks representant i Senatet.

- Som senator vil jeg bruke de to neste årene til å gjøre alt jeg kan for å begrense skaden som George W. Bush kan gjøre. Men bare en ny president vil være i stand til å rette opp Bushs feil og gjenopprette vårt håp og vår optimisme, sier Clinton.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Clinton lover «dristige, men praktiske» endringer i amerikansk politikk, og sier hun vil fokusere på å finne «den riktige løsningen» på krigen i Irak. Hun vil også utvide helseforsikringsordninger, gjøre USA mindre avhengig av olje og styrke det sosiale sikkerhetsnettet.

I videosnutten går Hillary Clinton også rett på sak når det gjelder sine egne vinnersjanser, noe som i lengre tid har opptatt demokratene. Hun er regnet som kontroversiell, og republikanerne har lenge karikert og svertet henne.

Men også på venstresiden er mange blitt skeptiske til henne etter hvert, ikke minst fordi hun stemte for Irak-krigen. Hun har siden tatt avstand fra krigen, men ikke fra sin egen stemmegivning i Senatet i 2002 som ga Bush klarsignal til å angripe Irak.Skapte historie

Hillary Clinton skapte historie da hun stilte opp i valget for å bli New Yorks senator i 2000. Da hun vant, var det første gang en tidligere førstedame i Det hvite hus sikret seg en av USAs viktigste politiske stillinger. Under Bill Clintons presidentperiode ble hun ansett som en av ektemannens viktigste rådgivere.

Mange amerikanske velgere - også i New York - spør om USA er moden for en kvinnelig president. Men hvis den barrieren først skal krysses, er det få politikere, om noen, som i dag kan gjøre senator Clinton rangen stridig.

Også tidligere har velgerne stilt spørsmål ved en kandidats muligheter når nye grenser skulle sprenges. Har en katolikk noen sjanse til å bli valgt? spurte amerikanerne i 1960, men katolikken John F. Kennedy viste at det var mulig. (©NTB)

Hillary Clinton ligger langt foran sin argeste konkurrent ifølge en meningsmåling som ble offentliggjort samme dag som hun tok de første skritt for å vinne kampen om å bli demokratenes presidentkandidat. Foto: Scanpix/Reuters/Jeff Zelevansky