Hillary Clinton tatt med hemmelige dokumenter på private epostkonto

- Skulle aldri vært sendt fra en privat konto, sier inspektør.

KAN FÅ TRØBBEL:  Hillary Clinton har vært et av mest sentrale navnene i amerikansk politikk det siste tiåret, i kraft av sine posisjoner som utenriksminister fram til 2013 og senator for New York fram til 2009. Nå vil etterforskere undersøke hennes private epostkonto. Foto: Linus Sundahl-Djerf
KAN FÅ TRØBBEL: Hillary Clinton har vært et av mest sentrale navnene i amerikansk politikk det siste tiåret, i kraft av sine posisjoner som utenriksminister fram til 2013 og senator for New York fram til 2009. Nå vil etterforskere undersøke hennes private epostkonto. Foto: Linus Sundahl-Djerf Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hillary Clinton regnes som en av de største favorittene til å ta over roret fra president Obama.

Kandidaturet kan ha fått seg en smell etter at det lørdag ble klart at demokratene oppbevarte fire klassifiserte eposter på en privat konto, melder NTB.

Det viser et utsnitt av 40 av de 30 000 epostene Clinton skal ha sendt under sin periode som utenriksminister.

Frykter flere - Dette graderte materialet skulle aldri vært sendt gjennom et uklassifisert privat system, skriver generalinspektør Charles McCullough.

Nyheten kommer etter at to etterforskere la inn en forespørsel hos det amerikanske justisdepartementet om å starte en etterforskning.

I et memo produsert den 29. juni skriver Patrick F. Kennedy at det her kan være hundrevis av potensielt klassifiserte eposter fra tiden da hun var utenriksminister.

Dette memoet skal ha vært bakgrunnen for at de to etterforskerene la inn forespørselen, skriver New York Times.

Kritikk for kontoen Hillary Clinton har tidligere benektet at hun har oppbevart klassifisert informasjon på den private epostkontoen, men sier at hun har brukt den i arbeidets medfør.

Dette skjermet henne fra potensielle innsynsbegjær, skriver New York Times, noe som igjen har ført til skarp kritikk mot det daværende statsapparatet.

- Jeg ønsker å finne ut hva de har holdt på med der, eller, rettere sagt, hva de ikke har holdt på med der, sier dommer Richard J. Leon til nettsiden Politico.

- Det var ingen regulering Clinton har tidligere avvist all kritikk.

- Alt jeg gjorde var tillatt. Det var ingen lov, det var ingen regulering. Det var ingenting som tilsa at jeg ikke skulle kunne velge hvordan jeg skulle kommunisere. Andre ministere har også gjort det på denne måten, sa Hilton til CNN tidligere denne måneden.

I samme intervju la hun vekt på at det ikke var noen hemmelighet i regjeringen at hun brukte kontoen, og gjentok at hun brukte den etter statens forskrifter.

Til New York Times skal en representant for Clinton ha avslått å gi en kommentar på etterforskningsforespørselen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer